Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324243

Parametri praćenja kakvoće različitih uzoraka meda


Krček, Andreja
Parametri praćenja kakvoće različitih uzoraka meda 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Parametri praćenja kakvoće različitih uzoraka meda
(Monitoring quality parameters of different honey samples)

Autori
Krček, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.10

Godina
2007

Stranica
50

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Dijastaza; Invertaza; Med; Specifični kut rotacije
(Diastase; invertase; honey; specific rotation)

Sažetak
Kakvoća meda je jedan od glavnih čimbenika vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o botaničkom i geografskom porijeklu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja i vremenu skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti aktivnosti enzima invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije na 69 uzoraka 17 različitih vrsta meda, prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Svi uzorci meda čuvani su na sobnoj temperaturi. Dobiveni su sljedeći rezultati: aktivnost invertaze kretala se u rasponu od 0, 97 do 27, 27 IN, aktivnost dijastaze između 9, 55 do 42, 26 DN, dok je specifični kut rotacije bio u rasponu od -3 do +4, 7. Primijećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom rezultata za aktivnost invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije, uočeno je postojanje statistički značajnih razlika između različitih vrsta meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb