Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324239

Kvaliteta meda od kadulje


Linarić, Martina
Kvaliteta meda od kadulje 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Kvaliteta meda od kadulje
(Sage honey quality)

Autori
Linarić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2007

Stranica
85

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Kvaliteta; Med od kadulje
(Quality; sage honey)

Sažetak
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljnim izvori, pakiranje i vrijeme skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri ukupno 33 uzoraka meda od kadulje iz 2005. i 2006.godine. Određivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze te kiselost. Dobiveni rezultati pokazuju da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 13 do 18, 00%, električna provodnost 0, 267 do 1, 003 mS/cm, maseni udio reducirajućih šećera od 67, 85 do 77, 68%, saharoze od 0, 00 do 4, 83%, te kiselost 14, 196 do 28, 840 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara između uzoraka meda kadulje iz 2005. i 2006.godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb