Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324238

Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje


Lukšić, Ana
Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Pokazatelji kvalitete i trajnosti meda od kadulje
(Indicators of quality and durability in sage honey)

Autori
Lukšić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2007

Stranica
59

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); Invertaza; Prolin; Specifičan kut rotacije
(Diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); invertase; proline; specific optical rotation)

Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kod utvrđivanja kvalitete meda potrebno je odrediti njegova fizikano-kemijska svojstva. Ona ovise o brojnim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način prerade, uvjeti i duljina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF-a), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifičan kut rotacije na 33 uzorka meda od kadulje koji je prikupljen na području Republike Hrvatske. Pri tome su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 8 mg/kg do 32, 6 mg/kg, udio prolina od 181, 5 mg/kg do 789, 9 mg/kg, aktivnost invertaze od 1, 3 IN do 9, 2 IN, aktivnost dijastaze od 14, 5 DN do 50, 0 DN i specifični kut rotacije od -24 do -6. Devetnaest uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze. Ostali uzorci zadovoljavaju Pravilnik o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb