Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala, udjela prolina i specifičnog kuta rotacije u medu od bagrema (CROSBI ID 348604)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Erdelja, Natalija
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala, udjela prolina i specifičnog kuta rotacije u medu od bagrema
Kvaliteta meda je najvažniji parametar koji utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Ona se utvrđuje određivanjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala, udio prolina i specifični kut rotacije na 67 uzoraka meda od bagrema koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske. Pri tom su dobiveni sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a se kretao od 0, 36 mg/kg do 52, 42 mg/kg, udio prolina od 78, 3 mg/kg do 763, 4 mg/kg i specifični kut rotacije od 3, 6 do 1, 9. Jedan uzorak ne zadovoljava zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 36 uzoraka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina. Za specifični kut rotacije nema propisanih vrijednosti.
Hidroksimetilfurfural (HMF); Med; Prolin; Specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Determination of hydroxymethylfurfural content, proline content and specific rotation in acacia honey
nije evidentirano
hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline; specific optical rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
05.06.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb