Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda (CROSBI ID 348603)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jogun, Goran
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje aktivnosti invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije u različitim uzorcima meda
Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značenju u ljudskoj prehrani. Određuje se mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda koja ovise o različitim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko podrijetlo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, uvjeti pakiranja i vrijeme skladištenja. Cilj ovog rada bio je odrediti aktivnosti enzima (invertaze i dijastaze) te specifični kut rotacije na 64 uzorka meda od bagrema, kestena i lipe, prikupljenih s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Svi uzorci meda čuvani su na sobnoj temperaturi. Ustanovljeno je da se aktivnost invertaze kretala u rasponu od 1, 69 do 34, 73 IN, aktivnost dijastaze između 6, 22 do 39, 67 DN, dok je specifični kut rotacije bio u rasponu od -0, 9 do -2, 2. Primijećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom rezultata za aktivnost invertaze i dijastaze te specifičnog kuta rotacije, uočeno je postojanje statistički značajnih razlika između različitih vrsta meda.
Dijastaza; Invertaza; Med; Specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Determination of invertase and diastase activity and specific rotation in different honey samples
nije evidentirano
diastase; invertase; honey; specific rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
27.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb