Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324215

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda


Ljevar, Ana
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda
(Determination of physicochemical parameters of honey samples)

Autori
Ljevar, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.02

Godina
2007

Stranica
62

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Dijastaza; HMF ( hidroksimetilfurfural); med
(Diastase; HMF ( hydroximethylfurfural); honey)

Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji parametar za pojavljivanje meda na tržištu. Ona se određuje mjerenjem fizikalno- kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnost dijastaze, koji su glavni parametri za određivanje svježine, zagrijavanja i skladištenja, na 116 uzorku 21 različitih vrsta meda koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio HMF- a kretao od 0, 19 do 25, 15 mg/kg, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7, 7 do 51, 6. Postoji znatne razlika unutar istih vrsta, kao i između medova različitog biljnog porijekla. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjeve koji su određeni Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizovda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb