Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda (CROSBI ID 348600)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ljevar, Ana
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda
Kvaliteta meda je najvažniji parametar za pojavljivanje meda na tržištu. Ona se određuje mjerenjem fizikalno- kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnost dijastaze, koji su glavni parametri za određivanje svježine, zagrijavanja i skladištenja, na 116 uzorku 21 različitih vrsta meda koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio HMF- a kretao od 0, 19 do 25, 15 mg/kg, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7, 7 do 51, 6. Postoji znatne razlika unutar istih vrsta, kao i između medova različitog biljnog porijekla. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjeve koji su određeni Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizovda.
dijastaza; HMF ( hidroksimetilfurfural); med
nije evidentirano
engleski
Determination of physicochemical parameters of honey samples
nije evidentirano
diastase; HMF ( hydroximethylfurfural); honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
02.02.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb