Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda (CROSBI ID 348600)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ljevar, Ana Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Ljevar, Ana

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara meda

Kvaliteta meda je najvažniji parametar za pojavljivanje meda na tržištu. Ona se određuje mjerenjem fizikalno- kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o mnogim čimbenicima kao što su geografsko i botaničko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje te uvjeti, način i dužina skladištenja. U ovom radu određivan je maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnost dijastaze, koji su glavni parametri za određivanje svježine, zagrijavanja i skladištenja, na 116 uzorku 21 različitih vrsta meda koji su prikupljeni s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio HMF- a kretao od 0, 19 do 25, 15 mg/kg, dok se aktivnost dijastaze kretala od 7, 7 do 51, 6. Postoji znatne razlika unutar istih vrsta, kao i između medova različitog biljnog porijekla. Svi uzorci zadovoljavaju zahtjeve koji su određeni Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizovda.

dijastaza; HMF ( hidroksimetilfurfural); med

nije evidentirano

engleski

Determination of physicochemical parameters of honey samples

nije evidentirano

diastase; HMF ( hydroximethylfurfural); honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

02.02.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija