Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324179

Nukleotidi u prehrani dojenčadi


Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana; Vahčić Nada
Nukleotidi u prehrani dojenčadi // 37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska Mljekarska Udruga, 2006. str. 21-22 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Nukleotidi u prehrani dojenčadi
(Nucleotides in infant nutrition)

Autori
Krpan, Marina ; Hruškar, Mirjana ; Vahčić Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska Mljekarska Udruga, 2006, 21-22

Skup
37. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 26-29.11.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Mlijeko; nukleotidi; prehrana dojenčadi
(Milk; nucleotides; infant nutrition)

Sažetak
Nukleotidi su široko rasprostranjene intracelularne komponente od presudne važnosti za sve biološke procese i metabolizam. Najnovija istraživanja usmjerena su na utvrđivanje nukleotida kao komponente neproteinske dušične frakcije u sastavu majčinog mlijeka. Do sada je izolirano 13 različitih nukleotida prisutnih u majčinom mlijeku. Majčino mlijeko osim što je najbolja hrana za dojenče, također je i najbolji izvor nukleotida. Sastav majčinog mlijeka je toliko kompleksan da još uvijek nisu utvrđene sve komponente koje ga sačinjavaju. Dosadašnjim istraživanjima dokazano je da nukleotidi pronađeni u majčinom mlijeku imaju važnu ulogu u razvoju dojenčadi. Ukupni sastav nukleotida je puno manji u kravljem mlijeku i infant formulama temeljenim na kravljem mlijeku, nego u majčinom mlijeku. Kako bi dojenčad hranjena infant formulama dobila podjednake nutritivne prednosti kao i dojenčad hranjena majčinim mlijekom, obogaćivanje nukleotidima su odobrile agencije iz USA, Europe i Japana, kao i iz drugih zemalja. Infant formule su jedina zamjena za majčino mlijeko kod dojenčadi koja nisu u mogućnosti nastaviti dojenje tijekom prve godine života. Njihova je svrha osigurati dojenčadi podjednake povoljnosti koje dobivaju dojenčad hranjena majčinim mlijekom. Znanstveno je dokazano da nukleotidi u prehrani dojenčadi imaju važan utjecaj na neke komponente imuno sustava ; mogu povećati intestinalnu apsorpciju željeza ; utječu na metabolizam lipoproteina i dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina ; mogu djelomično izmijeniti intestinalnu floru ; i u nekoliko eksperimentalnih studija prikazana je važnost njihovog utjecaja na intestinalnu mukozu kao i na jetru. Obogaćivanje infant formula nukleotidima, predstavljeno je u Japanu 1965. godine kao i u mnogim drugim zemljama tijekom posljednjih 15-tak godina. Kliničke studije pokazuju povoljan utjecaj nukleotida u obliku dodataka infant formulama. Tako je dokazano da reduciraju slučajeve proljeva kod dojenčadi teškog socioekonomskog statusa i pospješuju nadoknađivanje rasta kod dojenčadi koja su rođena premala s obzirom na svoju gestacijsku dob. Razvojem i poboljšanjem infant formula nastoje se postići kvalitativne i kvantitativne osobine majčinog mlijeka, što je kompleksno jer je majčino mlijeko po svom sastavu idealna hrana za dojenčad. Međutim, razvojem tehnologije i novih dostignuća sastav infant formula se unapređuje kako bi se dojenčadi osigurala najbolja moguća prehrana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb