Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323897

L-karnitin - može li se mršaviti sjedeći?


Delaš, Ivančica; Dražić, Tonko
L-karnitin - može li se mršaviti sjedeći? // Kineziološka rekreacija i kvaliteta života : zbornik radova / Andrijašević, Mirna (ur.).
Zagreb, 2008. str. 295-304 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
L-karnitin - može li se mršaviti sjedeći?
(L-Carnitine - is it possible to reduce body mass without additional activity?)

Autori
Delaš, Ivančica ; Dražić, Tonko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kineziološka rekreacija i kvaliteta života : zbornik radova / Andrijašević, Mirna - Zagreb, 2008, 295-304

Skup
Kineziološka rekreacija i kvaliteta života

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-24.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
L-karnitin; redukcija tjelesne mase; prehrana
(L-carnitine; body mass reduction; nutrition)

Sažetak
L-karnitin (3-hidroksi-4-N-trimetil-aminobutirat) jedan je od značajnih metabolita u procesu razgradnje masti. Zbog svoje uloge u prijenosu masnih kiselina iz citosola stanice u mitohondrij gdje se oksidacijom masnih kiselina oslobađa energija potrebna za bazalni metabolizam, ali i mišićnu aktivnost, postao je vrlo popularan među sportašima. Kao dodatak prehrani koriste ga i pretile osobe vjerujući da potiče razgradnju masnoća i time ubrzava redukciju tjelesne mase. U ovom radu željeli smo utvrditi da li korištenje L-karnitina u dozi od 2 g/dnevno kroz dva tjedna dovodi do značajne redukcije tjelesne mase, a bez dodatnih intervencija kao što se povećana tjelesna aktivnost ili redukcija energetskog unosa. Također smo pratili promjene vrijednosti biokemijskih parametara u serumu vezanih za metabolizam lipida. Koncentraciju triacilglicerola, ukupnog kolesterola, HDL-kolesterola i slobodnih masnih kiselina odredili smo na početku pokusa i zatim 5, 10 i 15 dan tijekom uzimanja karnitina. Istovremeno ispitanici su vodili detaljan dnevnik prehrane na temelju kojeg je određen nutritivni sastav i energetski unos. Rezultati istraživanja su pokazali da dodatni unos karnitina od 2 g dnevno ne dovodi do smanjenja tjelesne mase kod osoba koje se ne bave dodatnim tjelesnom aktivnostima. Također, nije uočena statistički značajna promjena u vrijednostima mjerenih biokemijskih parametara. Prehrana ispitanika bila je u okvirima preporučenog sastava i očekivane energetske vrijednosti i nije se značajno razlikovala među grupama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0108068

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivančica Delaš, (86340)