Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323892

Uloga inženjera kemijske tehnologije u očuvanju kakvoće voda u Hrvatskoj


Trgo; Marina
Uloga inženjera kemijske tehnologije u očuvanju kakvoće voda u Hrvatskoj // VII. susret mladih kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić-Kardum, Jasna (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008. (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, znanstveni)


Naslov
Uloga inženjera kemijske tehnologije u očuvanju kakvoće voda u Hrvatskoj
(The role of chemical engineer in preservation of natural waters in Croatia)

Autori
Trgo ; Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni

Izvornik
VII. susret mladih kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić-Kardum, Jasna - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008

ISBN
978-953-6470-37-2

Skup
VII. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21-22.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Voda u prirodi; održivi razvoj; voda za piće; očuvanje voda
(Natural water; sustainable development; drinking water; water preservation)

Sažetak
Zbog brzog društvenog i gospodarskog razvoja voda postaje najznačajniji globalni prirodni resurs. Tehnološki razvoj ima sve veći pritisak na okoliš, a samim time i na vode, što postaje ključno za primjenu načela održivog razvoja. Vodama u prirodi se upravlja prema načelu jedinstva vodnog sustava i načelu održivog razvoja kojim se zadovoljavaju potrebe današnje generacije i ne ugrožava pravo i mogućnost budućih generacija u ostvarivanju istih. Hrvatska ima dovoljnu količinu pitke vode za svoje potrebe i za više desetljeća u budućnosti. Prema izvješću o vodnim zalihama u svijetu koje je izradio UNESCO, Hrvatska se ubraja među 30 vodom najbogatijih zemalja, a u Europi je na vrlo visokom trećem mjestu, iza Islanda i Norveške. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima velike rezerve neonečišćene pitke vode, ali je posljednjih godina uočena tendencija stalnog smanjenja kakvoće, kako površinskih tako i podzemnih voda. Uzmu li se u obzir ove činjenice postaje jasno da voda za Hrvatsku predstavlja prvorazredni čimbenik razvoja i jedan od ključnih prirodnih resursa. Onečišćujuće tvari u prirodne vode pristižu iz različitih izvora, bilo točkastih ili raspršenih, od kojih najveći utjecaj imaju industrijske i komunalne otpadne vode, ispiranje poljoprivrednih zemljišta i odlagališta otpada. Kako bi se ovo spriječilo intenzivno se radi na zakonskoj regulativi zaštite voda, identifikaciji i nadzoru izvora onečišćenja, razvoju održivih tehnologija, kao i onih za obradu otpadnih voda. Upravo u ovom segmentu inženjeri kemijske tehnologije su sposobni i dužni svoja znanja o tehnološkim procesima proširiti znanjima iz područja zaštite okoliša. Razvoj i implementacija nove tehnologije danas ima podjednaku važnost kao utjecaj iste tehnologije na okoliš. Stoga tehnolog pri odabiru tehnologije mora strogo voditi računa o potrebnoj količini i izvoru sirovina, količini i kakvoći vode, izvoru i utrošku energije, te količini i vrsti otpada koji nastaje. Nastali otpad, bilo kruti, plinoviti ili tekući, dospijeva u prirodne vode putem hidrološkog ciklusa, te tako utječe na smanjenje njihove kakvoće. Smanjenje količine vode u tehnološkom procesu i njeno višestruko korištenje gdje god je to moguće prevencija je nastanka otpadnih voda, pri čemu je također ključna uloga inženjera kemijske tehnologije. Obzirom na prilike u našoj zemlji, za očuvanje prirodnih voda nužna je izgradnja infrastrukture odvodnje i obrade komunalnih otpadnih voda, ograničenje i kontrola ispusta industrijskih otpadnih voda i potpuno sprječavanje nekontroliranog odlaganja otpada. Očigledno je da se potrebe za pitkom vodom stalno povećavaju i zato količinu i kakvoću vode u prirodi treba kontinuirano procjenjivati i optimalnim gospodarenjem sačuvati. Samo zajednička aktivnost na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini mogu osigurati održivi razvitak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-0000000-2239 - Prirodni zeoliti u zaštiti voda (Jelena Perić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Marina Trgo, (218460)