Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323454

Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisačkom pravaškom listu Sisački Glas


Vlatka, Vukelić
Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisačkom pravaškom listu Sisački Glas // Godišnjak Gradskog muzeja Sisak, 7 (2008), 103-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 323454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisačkom pravaškom listu Sisački Glas
(Review on anexion of Bosnia and Herzegovina in sisak political journal Voice of Sisak)

Autori
Vlatka, Vukelić

Izvornik
Godišnjak Gradskog muzeja Sisak (1332-9308) 7 (2008); 103-131

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
aneksija Bosne i Hercegovine; početak 20. stoljeća; Sisak; Sisački Glas
(anexion of Bosnia and Herzegovina; begining of 20. century; Sisak; Voice of Sisak)

Sažetak
Godine 1908. novi ministar vanjskih poslova Austro-Ugarske postaje dotadašnji veleposlanik u Petrogradu Alois von Aehrenthal. Želeći Austriji povratiti sjaj velike sile i osloboditi je utjecaja Njemačke planira aneksiju Bosne i Hercegovine. Smatra da će se oko toga lako dogovoriti s Rusima, jer se Rusija još oporavlja od rata s Japanom, te da će osujetiti velikosrpske ekspanzionističke planove, ali i stvoriti nadu u reorganizaciju Austro-Ugarske. No, zbog arogancije, spletkarske naravi i taštine, grof Aehrenthal u svemu je postigao upravo suprotno. Bespovratno je udaljio Rusiju od Njemačke i Austro-Ugarske, te je još jače podčinio Austriju Njemačkoj. U Srbiji je stvorio uvjerenje kako je Austro-Ugarska glavni krivac za njene propale ekspanzionističke planove, a trijalističko uređenje Monarhije postalo je glavni kamen smutnje austrijskih i mađarskih vladajućih krugova. Sve te događaje pratila je hrvatska javnost kroz razne tiskovine, što se jasno iščitava i u sisačkom lokalnom pravaškom listu Sisačkom Glasu. Svi relevantni događaji predaneksijskog, aneksijskog i postaneksijskog perioda u ovoj su tiskovini izneseni i komentirani, ali ne kao vijesti informativnog karaktera, već kao sukus znanja i iskustva dugogodišnjeg političkog djelatnika. Vjerujem da je većinu članaka koji govore o vanjskopolitičkim događajima napisao sam Grga Tuškan, budući je vizionarski pogled na budućnost hrvatskih krajeva u člancima izuzetno korektan i , naposljetku, točan. Ono što je posebno vrijedno u člancima Sisačkog Glasa jest činjenica da su isti s kritičkog stajališta opisali događaje koji su tada bili državne tajne i tek naknadno predočeni javnosti. Tako da je lako simultano pratiti literaturu suvremenih autora i članke pisane prije jednog stoljeća, čije se činjenice poklapaju gotovo u cijelosti. Razlike su uočljive s ideoloških stajališta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filozofija


Citiraj ovu publikaciju

Vlatka, Vukelić
Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisačkom pravaškom listu Sisački Glas // Godišnjak Gradskog muzeja Sisak, 7 (2008), 103-131 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vlatka, V. (2008) Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisačkom pravaškom listu Sisački Glas. Godišnjak Gradskog muzeja Sisak, 7, 103-131.
@article{article, author = {Vlatka, V.}, year = {2008}, pages = {103-131}, keywords = {aneksija Bosne i Hercegovine, po\v{c}etak 20. stolje\'{c}a, Sisak, Sisa\v{c}ki Glas}, journal = {Godi\v{s}njak Gradskog muzeja Sisak}, volume = {7}, issn = {1332-9308}, title = {Osvrt na aneksiju Bosne i Hercegovine u sisa\v{c}kom prava\v{s}kom listu Sisa\v{c}ki Glas}, keyword = {aneksija Bosne i Hercegovine, po\v{c}etak 20. stolje\'{c}a, Sisak, Sisa\v{c}ki Glas} }
@article{article, author = {Vlatka, V.}, year = {2008}, pages = {103-131}, keywords = {anexion of Bosnia and Herzegovina, begining of 20. century, Sisak, Voice of Sisak}, journal = {Godi\v{s}njak Gradskog muzeja Sisak}, volume = {7}, issn = {1332-9308}, title = {Review on anexion of Bosnia and Herzegovina in sisak political journal Voice of Sisak}, keyword = {anexion of Bosnia and Herzegovina, begining of 20. century, Sisak, Voice of Sisak} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font