Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323023

Unutarsortna varijabilnost masline "Lastovka"


Strikić, Frane; Radunić, Mira; Čmelik, Zlatko
Unutarsortna varijabilnost masline "Lastovka" // Zbornik sažetaka 43 Hrvatski i 3 Međunarodni Simpozium Agronoma / Milan Pospišil (ur.).
zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 2008. str. 294-295 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Unutarsortna varijabilnost masline "Lastovka"
(Intra-cultivar Variability of Olive cv. "Lastovka")

Autori
Strikić, Frane ; Radunić, Mira ; Čmelik, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 43 Hrvatski i 3 Međunarodni Simpozium Agronoma / Milan Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 2008, 294-295

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43 Hrvatski i 3 međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18-22. 02. 2008.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Maslina; Lastovka; identifikacija
(Olive; Lastovka; identification)

Sažetak
Lastovka je sorta masline koja po broju stabala zauzima drugo mjesto u podregiji južna Dalmacija, a najrasprostranjenija je na otoku Korčuli. Odlikuje se redovitom i obilnom rodnosti uvjetovanom visokim postotkom hermafroditnih cvjetova. Nedostatci ove sorte su osjetljivost na niske temperature radi čega je najviše raširena u području južne Dalmacije te osjetljivost na napad raka masline. Porijeklo ove sorte nije u potpunosti razjašnjeno, a pretpostavlja se da je nastala spontanim križanjem između sorta Oblice i Drobnice. S ciljem utvrđivanja porijekla ove sorte pokrenut je projekt morfološke identifikacije sorte Lastovka iz područja otoka Korčule. Provedena su morfološka istraživanja (dužina, širina, površina i indeks oblika lista, dužina cvata i broj cvjetova, dužina, širina, masa i indeks oblika ploda i koštice) na 49 uzoraka sorte Lastovka, deset uzoraka sorte Oblica i deset uzoraka sorte Drobnica također iz područja Korčule. Morfološka identifikacija ukazuje na veliku varijabilnost istraživanih svojstava što se može pripisati djelovanju okolišnog čimbenika uzgoja, a stablo sličnosti izrađeno na osnovi dvanaest istraživanih morfoloških svojstava pokazuje značajne povezanost istraživanih sorta masline. Potvrdu ovim istraživanjima trebalo bi pronaći u identifikaciji ovih triju sorta upotrebom SSR molekularnih biljega.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb