Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Geologija ležišta nafte i plina (CROSBI ID 743293)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Velić, Josipa Geologija ležišta nafte i plina / Zorić, Igor (ur.). Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, 2007. VI + 342..

Podaci o odgovornosti

Velić, Josipa

Zorić, Igor

hrvatski

Geologija ležišta nafte i plina

Udžbenik ima 8 poglavlja u kojima je obrađen sadržaj predmeta geologija nafte. Poglavlja su: (1) Šupljikavost stijena s primjerima iz Hrvatske ; (2) Propusnost stijena s primjerima iz Hrvatske i odnosom propusnosti prema poroznosti ; (3) Sastav i značajke ležišnih fluida s prikazom tih značajki naših nafti, plinova i kondenzata koji su pretežno dobre kakvoće ; (4) Podrijetlo ugljikovodika s podrobnim opisom starosti matičnih stijena, geološkoga vremena ekspulzije i početka migracije u hrvatskom dijelu Panonskoga bazena ; (5) Migracija ugljikovodika s opisom trasa migracije u hrvatskim naftonosnim područjima (poglavito su to zone rasjeda) ; (6) Ugljikovodici u Hrvatskoj, (7) Literatura i (8) Kazalo pojmova na 31 stranici. Najopširnije je 6. poglavlje u kojem se po prvi puta na jednom mjestu iznose mnogobrojni rezultati svekolikih geoloških, geofizičkih i geokemijskih istraživanja ležišta nafte i plina u sva tri hrvatska područja-Panonskom bazenu, Dinaridima i Jadranskom podmorju. Načinjena je stanovita sinteza pa je to vrijedana izvor podataka ne samo za studente već i za sve ostale zainteresirane. Isto tako ukazano je na potrebu daljnjih istraživanja, poglavito starijih tercijarnih stijena i zamki stratigrafskih tipova. Date su i preporuke glede naftnogeološke izglednosti Jadranskoga podmorja.

geologija; nafta; plin; Hrvatska

Knjiga je opskrbljena brojnim slikama, histogramima i tablicama od kojih su mnogi izvorno djelo autorice. To se posebice odnosi na cjelovite prikaze stratigrafskih raščlambi i litološkoga sastava unutar svih depresija Panonskoga bazena s označenim položajem najvećih ležišta nafte i plina kao što su Molve, Beničanci, Stružec, Ivanić i dr.

engleski

Geology of Oil and Gas

nije evidentirano

geology; oil; gas; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

VI + 342

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija