Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom (CROSBI ID 471254)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Marijanović, Marija ; Bolanča, Vesna ; Herman, Sunčica
hrvatski
Određivanje aspartama i saharina tekućinskom kromatografijom
Povećan interes za namirnicama sa smanjenom energijskom vrijednosti dovodi do sve veće uporabe umjetnih sredstava za zaslađivanje.Dnevni unos tih sredstava u organizam reguliran ja Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih namirnica.Stoga je za njihovo kvantitativno određivanje neobično važan izbor metode primjenjive na široki spektar proizvoda.Odabrana metoda treba biti osjetljiva i precizna uz minimalan utrošak vremena potrebnog za njeno izvođenje. Određivanje aspartama i saharina, dva najčešće primjenjivana unjetna sredstva za zaslađivanje različitih namirnica, provedeno je reverzno-faznom tekućinskom kromatografojom (RP-HPLC). Priprema uzorka obuhvaćala je ekstrakciju vodom, prema potrebi pročišćavanje otopinama Carrez-a i filtraciju.Kromatografsko razdvajanje provedeno je na reverzno-faznoj koloni uz fosfatni pufer-acetonitril kao mobilnu fazu i UV-detektor. Rezultati dobiveni ovom metodom, potvrdili su njenu primjenjivost, jednostavnost u izvođenju i preciznost mjerenja.
umjetna sredstva za zaslađivanje; aspartam; saharin; HPLC
nije evidentirano
engleski
Determination of aspartame and saccharin by liquid chromatography
nije evidentirano
sweetneners; aspartame; saccharin; HPLC
nije evidentirano
Podaci o prilogu
232-233-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
--
Zagreb: --
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska