Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322691

Monitoring erozije tla vodom na obradivim površinama


Kisić, Ivica; Bašić, Ferdo; Mesić, Milan; Sabolić, Mijo; Sajko, Krunoslav
Monitoring erozije tla vodom na obradivim površinama // 43 Hrvatski i 3 Međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Milan Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, 2008. str. 4-5 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Monitoring erozije tla vodom na obradivim površinama
(Monitoring of water erosion on arable land)

Autori
Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Mesić, Milan ; Sabolić, Mijo ; Sajko, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43 Hrvatski i 3 Međunarodni simpozij agronoma - Zbornik sažetaka / Milan Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet Zagreb, 2008, 4-5

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43 Hrvatski i 3 Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18-21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Erozija tla; obrada; tolerantni gubitak; usjevi
(Water erosion; tillage; soil loss tollerance; crops)

Sažetak
Erozija tla vodom i vjetrom je primarni uzročnik degradacije i gubitka tla na svim Kontinentima. U cilju utvrđenja izraženosti navedenog procesa prije 13. godina na obradivim površinama Poljodara d.o.o. kraj Daruvara postavljen je stacionarni poljski pokus mjerenja erozije tla vodom. U obzir su uzeti uobičajeni zahvati obrade i uzgoj usjeva koji se primjenjuju u ovom području. Kao tip tla izabran je pseudoglej obronačni koji je zbog svojih fizikalno kemijskih značajki vrlo podložan procesima erozije tla vodom. U ovom radu prikazujemo eroziju tla vodom kroz dva parametra: površinsko otjecanje i gubitak tla pri uzgoju jednog okopavinskog rijetkoga sklopa usjeva - soje (Glycine hyspida L.) i jednog ozimoga usjeva gustoga sklopa – uljane repice (Brassica napus var. oleifera L.). Signifikantno veća erozija zabilježena je pri uzgoju jarine rijetkoga sklopa u odnosu na uzgoj ozimine gustoga sklopa. Pri uzgoju jarine rijetkoga sklopa kritično je razdoblje neposredno poslije sjetve, u ovom razdoblju zabilježeno je preko 80% godišnje erozije. Kritična razdoblja pri uzgoju ozimina gustoga sklopa ne postoje, budući ovi usjevi u proljeće kada je opasnost od erozije najveća u potpunosti prekriju tlo Od varijanti najboljom se pokazala varijanta sa izostavljanjem obrade. Na ovoj varijanti bez obzira da li se uzgajali ozimi usjevi gustoga sklopa ili jari okopavinski usjevi rijetkoga sklopa erozija tla vodom je zanemariva. Navedenu varijantu slijede varijante s obradom okomito na nagib, te varijante s dubokom obradom do 50 cm. U odnosu na navedene varijante signifikantno veća erozija zabilježena je na varijanti s obradom uz odnosno niz nagib. Na ovoj varijanti erozija je signifikantno veća pri uzgoju jarina u odnosu na ozimine. Kao što je bilo i za očekivati najveća erozija je zabilježena na kontrolnoj varijanti koja je cijelu godinu bez vegetacijskog pokrova. U cilju umanjenja šteta od erozije tla vodom za širu primjenu preporučamo zahvate reduciranja obrade ili obradu na okomito na nagib.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0672345-2767 - Biljno-uzgojne mjere za poboljšanje kakvoće proizvoda iz ekološke poljoprivrede (Ivica Kisić, )
178-1780692-0694 - Konzervacijsko gospodarenje na tlima izloženim djelovanju erozije vodom (Ferdo Bašić, )
178-1780692-0695 - Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš (Milan Mesić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb