Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza (CROSBI ID 348418)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stanišić, Ida Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza / Kovaček, Damir (mentor); Fegeš, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Stanišić, Ida

Kovaček, Damir

Fegeš, Maja

hrvatski

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza

U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama sastavljenim od aminokiselina: lizina, glutaminske i asparaginske kiseline. Prilikom rada korišten je teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke pristupe. Vibracijske frekvancije u području oko 1600-1700 cm – 1 odgovarale su nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1650 cm – 1 i naznačio prisutnost amidne veze.

amidna veze; ekstruzija; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini

150/04

engleski

Chemical changes during the extrusion process - amid bond

nije evidentirano

amid bond; extrusion; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

22.12.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija