Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza (CROSBI ID 348418)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stanišić, Ida
Kovaček, Damir
Fegeš, Maja
hrvatski
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije - amidna veza
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama sastavljenim od aminokiselina: lizina, glutaminske i asparaginske kiseline. Prilikom rada korišten je teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke pristupe. Vibracijske frekvancije u području oko 1600-1700 cm – 1 odgovarale su nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1650 cm – 1 i naznačio prisutnost amidne veze.
amidna veze; ekstruzija; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
150/04
engleski
Chemical changes during the extrusion process - amid bond
nije evidentirano
amid bond; extrusion; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
22.12.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb