Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina (CROSBI ID 471241)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Banović, Mara ; Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard
hrvatski
Primjena polivinilimidazola u bistrenju bijelih vina
Prisutnost visokog udjela nekih teških metala može uzrokovati nepoželjne promjene arome, bistroće i okusa vina. "Plavo bistrenje" s kalijheksacijanoferatom(II) je uobičajeni postupak kojim se teški metali uklanjaju iz vina. Ovaj postupak međutim, ima određene nedostatke, pa je cilj brojnih istraživanja pronalaženje alternativne metode za "plavo bistrenje". U ovom radu prikazani su rezultati bistrenja vina s jednim sintetskim polimerom - polivinilimidazolom (PVI). Struktura PVI-a bazira se na strukturi polivinilpolipirolidona (PVPP), u kojem je provedena parcijalna supstitucija vinilpirolidona (VP) s vinilimidazolom (VI) gdje se imidazolni sistem javlja kao aktivna strana. Pokusi su provedeni u laboratorijskim i industrijskim uvjetima. Tijekom procesa bistrenja praćene su promjene udjela metalnih iona (Cu, Fe, Zn, Mn) i fenolnih spojeva. Rezultati ovih pokusa pokazali su da se bistrenjem bijelih vina s PVI-om uklone znatne količine Cu, Fe, Zn i fenolnih spojeva ali ne i Mn.
bijelo vino; bistrenje; teški metali; fenolni spojevi; PVI
nije evidentirano
engleski
Use of polyvinylimidazole for fining of white wines
nije evidentirano
white wine; fining; heavy metals; phenol compounds; PVI
nije evidentirano
Podaci o prilogu
20-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
--
Zagreb: --
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska