Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (CROSBI ID 348403)

Ocjenski rad | diplomski rad

Peroković, Nataša Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije / Banović, Mara (mentor); Pongračić, Jadranka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Peroković, Nataša

Banović, Mara

Pongračić, Jadranka

hrvatski

Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije

Vino, gotovo uvijek, u svom sastavu sadrži male količine arsena. Dobro je poznato da unošenje arsena u organizam može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi. Količina ukupnog arsena u vinima određivana je elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom, bez predhodnog tretiranja uzoraka, sa niklom kao matriks modifikatorom. Analizirano je 30 uzoraka vina, većinom sa područja Republike Hrvatske. Niti u jednom od ispitivanih uzoraka nije izmjerena koncentracija arsena koja bi premašila maksimalnu koncentraciju dopuštenu hrvatskim zakonskim propisima. Štoviše, sve su koncentracije bile do 11 μ g/L, osim kod namjerno kontaminiranog vina gdje je izmjerena koncentracija 85 μ g/L.

arsen; elektrotermička atomska apsorpcijska spektrometrija; vino

119/04

engleski

Determination of total arsenic in wine by electrothermal atomic absorption spectrometry

nije evidentirano

arsenic; electrothermal atomic absorption spectrometry; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

07.10.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija