Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije (CROSBI ID 348403)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Peroković, Nataša
Banović, Mara
Pongračić, Jadranka
hrvatski
Određivanje ukupnog arsena u vinu primjenom elektrotermičke atomske apsorpcijske spektrometrije
Vino, gotovo uvijek, u svom sastavu sadrži male količine arsena. Dobro je poznato da unošenje arsena u organizam može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi. Količina ukupnog arsena u vinima određivana je elektrotermičkom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom, bez predhodnog tretiranja uzoraka, sa niklom kao matriks modifikatorom. Analizirano je 30 uzoraka vina, većinom sa područja Republike Hrvatske. Niti u jednom od ispitivanih uzoraka nije izmjerena koncentracija arsena koja bi premašila maksimalnu koncentraciju dopuštenu hrvatskim zakonskim propisima. Štoviše, sve su koncentracije bile do 11 μ g/L, osim kod namjerno kontaminiranog vina gdje je izmjerena koncentracija 85 μ g/L.
arsen; elektrotermička atomska apsorpcijska spektrometrija; vino
119/04
engleski
Determination of total arsenic in wine by electrothermal atomic absorption spectrometry
nije evidentirano
arsenic; electrothermal atomic absorption spectrometry; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
07.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb