Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije (CROSBI ID 348400)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Posarić, Valentina
Kovaček, Damir
Fegeš, Maja
hrvatski
Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina : prolin, lizin, glutamin, te njihovim diizopeptidima prolin- lizin i prolin- glutamin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FT-IR spektroskopija. Od metoda molekularnog modeliranja obuhvaćeni su semiempirijski AM1 i Ab initio HF/6-31G* kvantnomehanički pristupi. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 800 cm -1 do 1800 cm -1 što odgovara nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FT-IR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1681, 8 cm-1 (za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C) te 1674, 0 cm-1 (za uzorak dobiven pri 170 °C) i naznačio postojanje amidne izopeptidne veze.
ekstruzija; amidna izopeptidna veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
114/04
engleski
Chemical changes in wheat protein during the extrusion process
nije evidentirano
extrusion; amid izopeptid bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
29.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb