Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije (CROSBI ID 348400)

Ocjenski rad | diplomski rad

Posarić, Valentina Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije / Kovaček, Damir (mentor); Fegeš, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Posarić, Valentina

Kovaček, Damir

Fegeš, Maja

hrvatski

Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije

U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina : prolin, lizin, glutamin, te njihovim diizopeptidima prolin- lizin i prolin- glutamin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FT-IR spektroskopija. Od metoda molekularnog modeliranja obuhvaćeni su semiempirijski AM1 i Ab initio HF/6-31G* kvantnomehanički pristupi. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 800 cm -1 do 1800 cm -1 što odgovara nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FT-IR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1681, 8 cm-1 (za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C) te 1674, 0 cm-1 (za uzorak dobiven pri 170 °C) i naznačio postojanje amidne izopeptidne veze.

ekstruzija; amidna izopeptidna veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini

114/04

engleski

Chemical changes in wheat protein during the extrusion process

nije evidentirano

extrusion; amid izopeptid bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

29.10.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija