Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 32236

Kakvoća istarskog meda


Banović, Mara; Hruškar, Mirjana; Paunović, Damjan
Kakvoća istarskog meda // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- (ur.).
Zagreb: --, 1998. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Kakvoća istarskog meda
(Quality of honey from Istria)

Autori
Banović, Mara ; Hruškar, Mirjana ; Paunović, Damjan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / -- - Zagreb : --, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10-12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Med; kontrola kakvoće meda
(Honey; quality control of honey)

Sažetak
Med je jedno od najstarijih prirodnih sredstava za zaslađivanje, koja se primjenjuju u ljudskoj prehrani. Međutim, proizvodnja šećera iz šećerne trske i šećerne repe potisnula je potrošnju meda. Bogat i raznovrsni sastav čini ga visokovrijednom namirnicom pa u novije vrijeme ponovno zauzima sve značajnije mjesto u svakodnevnoj prehrani. Na kakvoću meda utječu raznovrsni faktori , među kojima su vrlo bitni botaničko i regionalno podrijetlo te mogućnosti patvorenja. Za istraživanja provedena u ovom radu odabrani su uzorci meda privatnih proizvođača, različitog botaničkog podrijetla, iz dviju istarskih regija ( okolica Poreča i Labina). Kontrola kakvoće obuhvatila je određivanje fizikalno-kemijskih značajki kao što su: reducirajući šećeri i saharoza, voda, ukupna kiselost, aktivnost diastaze, udio HMF-a, ukupni pepeo i teški metali (Cu, Cd, Pb, Zn, Fe). Dobiveni rezultati pokazali su da ispitivani uzorci po kakvoći uglavnom udovoljavaju uvjetima zakonskih propisa, međusobno se bitno ne razlikuju a niti ne ukazuju na patvorenje meda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058301

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb