Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ukupnih antocijanina, ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti voća spektroskopskim metodama (CROSBI ID 348298)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lukačević, Ivana Određivanje ukupnih antocijanina, ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti voća spektroskopskim metodama / Šeruga, Marijan (mentor); Jakobek, Lidija (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Lukačević, Ivana

Šeruga, Marijan

Jakobek, Lidija

hrvatski

Određivanje ukupnih antocijanina, ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti voća spektroskopskim metodama

Voće i voćni sokovi danas su jedna od najistraživanijih grupa namirnica zbog svojih izrazito povoljnih utjecaja na ljudski organizam koje možemo zahvaliti širokom spektru spojeva koji se nalaze u voću. U ovom radu određeni su ukupni polifenoli Folin-Ciocalteu metodom te ukupni antocijanini pH-diferencijalnom metodom u deset vrsta voća (aronija, plodovi bazge, borovnica, crni i crveni ribiz, jagoda, kupina, malina, trešnje i višnje). Antioksidacijska aktivnost voća određena je primjenom DPPH i ABTS metode. Sva voća pokazala su veoma visok sadržaj ovih spojeva što je u skladu s njihovom intenzivnom bojom. Najmanje količine ukupnih polifenola pronađene su u malini (1763 mg kg-1), a najveće u aroniji (7194 mg kg-1). Jagoda sadrži najmanje količine ukupnih antocijanina (169 mg kg-1), dok je borovnica najbogatija antocijaninima (4069 mg kg-1). Najveću antioksidacijsku aktivnost primjenom obje metode pokazala je aronija (181  mol TE/g DPPH ; 79  mol TE/g ABTS), a slijede ju borovnica, crni ribiz i bobice bazge. Ostalo ispitivano voće pokazalo je znatno slabiju antioksidacijsku aktivnost. Antioksidacijska aktivnost pokazuje linearnu ovisnost sa sadržajem ukupnih polifenola (r=0.98 DPPH metoda, r=0.98 ABTS metoda) i ukupnih antocijanina (r=0.93 DPPH metoda, r=0.90 ABTS metoda). Između svog ispitivanog voća po visokom sadržaju polifenolnih spojeva te snažnoj antioksidacijskoj aktivnosti ističu se aronija, borovnica, crni ribiz te plodovi bazge.

Antioksidansi; Antocijanini; Polifenoli; Voće; ABTS; DPPH

nije evidentirano

engleski

Total polyphenols, total anthocyanins and antioxidant activity of fruits assessed by spectroscopic methods

nije evidentirano

Antioxidants; Anthocyanins; Polyphenols; Fruits; ABTS; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

16.05.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija