Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum (CROSBI ID 348280)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grubić, Lina
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum
Procesom odgorčavanja otpadnog pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, stupanj gorčine je smanjen za 76, 49 %. Nakon toga su stanice kvasca, razbijane ultrazvučnom dezintegracijom pri čemu je razbijeno 77 % stanica. Naknadno je provedena autoliza uzoraka pri 80°C/24h (postotak mrtvih stanica je iznosio 98 %). U tako dobivenim uzorcima spektrofotometrijskom analizom su preliminarno određeni 5`- ribonukleotidi te proteini. Zatim su okusni 5`- ribonukleotidi (5`-GMP i 5`-IMP) detektirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najbolji rezultati su dobiveni pri pH 8, 5 i četvrte minute ultrazvučne dezintegracije. Uz izolaciju okusnih nukleotida u radu je prikazano svojstvo agregacije pivskog kvasca koje je najbolje izraženo pri pH 5, 5.
agregacija; pivski kvasac; HPLC; ultrazvuk
127/05
engleski
Effect of ultrasound desintegration on aggregation and brewer's yeast (Saccharomyces uvarum) autolysis efficency
nije evidentirano
aggregation; brewer's yeast; HPLC; ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
71
13.12.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb