Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum (CROSBI ID 348280)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grubić, Lina Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Grubić, Lina

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Utjecaj ultrazvučne dezintegracije na agregaciju i učinkovitost autolize pivskog kvasca Saccharomyces uvarum

Procesom odgorčavanja otpadnog pivskog kvasca Saccharomyces uvarum, stupanj gorčine je smanjen za 76, 49 %. Nakon toga su stanice kvasca, razbijane ultrazvučnom dezintegracijom pri čemu je razbijeno 77 % stanica. Naknadno je provedena autoliza uzoraka pri 80°C/24h (postotak mrtvih stanica je iznosio 98 %). U tako dobivenim uzorcima spektrofotometrijskom analizom su preliminarno određeni 5`- ribonukleotidi te proteini. Zatim su okusni 5`- ribonukleotidi (5`-GMP i 5`-IMP) detektirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najbolji rezultati su dobiveni pri pH 8, 5 i četvrte minute ultrazvučne dezintegracije. Uz izolaciju okusnih nukleotida u radu je prikazano svojstvo agregacije pivskog kvasca koje je najbolje izraženo pri pH 5, 5.

agregacija; pivski kvasac; HPLC; ultrazvuk

127/05

engleski

Effect of ultrasound desintegration on aggregation and brewer's yeast (Saccharomyces uvarum) autolysis efficency

nije evidentirano

aggregation; brewer's yeast; HPLC; ultrasound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

13.12.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija