Kakvoća vina proizvedenog od višnje Maraske (CROSBI ID 348272)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pintarić, Irena
Banović, Mara
hrvatski
Kakvoća vina proizvedenog od višnje Maraske
Voćna vina jesu poljoprivredni prehrambeni proizvodi dobiveni fermentacijom soka ili masulja svježeg i za to pripremljenog voća. Procjena kakvoće vina bazira se na određivanju parametara propisanih zakonskom regulativom. Provedena je alkoholna fermentacija masulja višnje Maraske s ciljem proizvodnje voćnog vina. Fermentacija je provedena u laboratorijskim uvjetima pri sobnoj temperaturi. Korišteni su selekcionirani kvasci trgovačkog naziva ''Fermol Rouge'' s time da su u pojedine uzorke prije fermentacije dodani pektolitički enzimi, hrana za kvasce te je provedena jabučno-mliječna fermentacija. Kvaliteta dobivenih proizvoda procijenjena je provođenjem fizikalno-kemijskih analiza, određivanjem ukupnih fenola, antocijana i senzorskom analizom. Dobiveni rezultati su pokazali da su u primijenjenim uvjetima fermentacije dobivena vina vrlo slična po fizikalno-kemijskom sastavu i udjelu fenolnih tvari i tvari boje. Senzorskom analizom je najbolje ocijenjeno vino u kojem je provedena jabučno-mliječna fermentacija (vino 7, vino 8).
višnja; voćno vino; senzorska analiza
77/05
engleski
Quality of wine produced from cherry Marasca
nije evidentirano
cherry; fruit wine; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
11.07.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb