Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada (CROSBI ID 348243)

Ocjenski rad | diplomski rad

Divjak, Tatjana Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada / Marić, Vladimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Divjak, Tatjana

Marić, Vladimir

hrvatski

Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada

Ispitivanje osnovnih pokazatelja kvalitete ječma i slada u laboratoriju je od iznimne važnosti za dobivanje kvalitetnog piva. Uz klasične metode, danas se koriste i nove analitičke metode koje omogućuju brži i kvalitetniji rad. Svrha ovog rada bila je usporediti klasične i nove metode i utvrditi njihovu pouzdanost. Analize su provedene na tri sorte ječma: Scarlett, Barke i Angora, od kojih je u pogonu tvornice "Slavonije slad" d.o.o. proizveden slad koji je korišten u daljnjim analizama. Ispitivanja su vršena usporedno klasičnim i novim metodama, a rezultati su obrađeni statističkom metodom analize varijance. Kao osnovni pokazatelji kvalitete ječma izabrani su: udjel vode, udjel proteina, energija klijanja i sortiranost zrna. Kod slada određivan je samo udjel vode. Ispitivanja za sve uzorke potvrđuju da se brza metoda može koristiti kao pouzdana i precizna za analize pivarskog ječma i slada, ali se uređaji moraju redovito kalibrirati i umjeravati.

analize; pivarski ječam; slad

97/05

engleski

Comparation of classical and new methods for analysis of malting barley and malt

nije evidentirano

analysis; malt; malting barley

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

07.10.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija