Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada (CROSBI ID 348243)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Divjak, Tatjana
Marić, Vladimir
hrvatski
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada
Ispitivanje osnovnih pokazatelja kvalitete ječma i slada u laboratoriju je od iznimne važnosti za dobivanje kvalitetnog piva. Uz klasične metode, danas se koriste i nove analitičke metode koje omogućuju brži i kvalitetniji rad. Svrha ovog rada bila je usporediti klasične i nove metode i utvrditi njihovu pouzdanost. Analize su provedene na tri sorte ječma: Scarlett, Barke i Angora, od kojih je u pogonu tvornice "Slavonije slad" d.o.o. proizveden slad koji je korišten u daljnjim analizama. Ispitivanja su vršena usporedno klasičnim i novim metodama, a rezultati su obrađeni statističkom metodom analize varijance. Kao osnovni pokazatelji kvalitete ječma izabrani su: udjel vode, udjel proteina, energija klijanja i sortiranost zrna. Kod slada određivan je samo udjel vode. Ispitivanja za sve uzorke potvrđuju da se brza metoda može koristiti kao pouzdana i precizna za analize pivarskog ječma i slada, ali se uređaji moraju redovito kalibrirati i umjeravati.
analize; pivarski ječam; slad
97/05
engleski
Comparation of classical and new methods for analysis of malting barley and malt
nije evidentirano
analysis; malt; malting barley
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
07.10.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb