Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci (CROSBI ID 348241)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nestić, Biserka Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci / Štrucelj, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Nestić, Biserka

Štrucelj, Dubravka

hrvatski

Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci

U radu se opisuju rezultati ispitivanja hibrida suncokreta iz domaćih sortnih pokusa. Uzorcima sjemena određena su tehnološka svojstva: udjel ljuske i karakter ljuštenja, masa 1000 zrna, frakcije sjemena, čvrstoća sjemena, volumska masa, udjel ulja i vode. U ulju je određivan sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV spektru, indeks boje i ukupni klorofili. Ispitivani uzorci sjemena suncokreta su pokazivali različite raspone vrijednosti za sva ispitivana svojstva. Osim razlika između sorti, postojale su razlike između cijelog sjemena, ljuske i jezgre, što je bilo najuočljivije kod udjela vode i ulja. Sastav masnih kiselina iz sjemena suncokreta bio je unutar graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom. Iako su se uzorci međusobno razlikovali po udjelu linolne i oleinske kiseline ispitivanje je pokazalo da su uzorci linolnog tipa, te da niti jedna sorta nema visok udjel oleinske kiseline. Ulje dobiveno iz cijelog sjemena, ljuske i jezgre razlikovalo se po sastavu masnih kiselina.

sjeme suncokreta; sortni pokusi; suncokretovo ulje; tehnološka svojstva

102/05

engleski

Technological properties and fatty acids composition of sunflower seed from trial on experimental field Sopot-Vinkovci

nije evidentirano

fatty acids composition; sort trial; sunflower oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

07.11.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija