Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci (CROSBI ID 348241)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nestić, Biserka
Štrucelj, Dubravka
hrvatski
Tehnološka svojstva i sastav masnih kiselina sjemena suncokreta iz sortnog pokusa na oglednom polju Sopot-Vinkovci
U radu se opisuju rezultati ispitivanja hibrida suncokreta iz domaćih sortnih pokusa. Uzorcima sjemena određena su tehnološka svojstva: udjel ljuske i karakter ljuštenja, masa 1000 zrna, frakcije sjemena, čvrstoća sjemena, volumska masa, udjel ulja i vode. U ulju je određivan sastav masnih kiselina, specifične apsorbancije u UV spektru, indeks boje i ukupni klorofili. Ispitivani uzorci sjemena suncokreta su pokazivali različite raspone vrijednosti za sva ispitivana svojstva. Osim razlika između sorti, postojale su razlike između cijelog sjemena, ljuske i jezgre, što je bilo najuočljivije kod udjela vode i ulja. Sastav masnih kiselina iz sjemena suncokreta bio je unutar graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom. Iako su se uzorci međusobno razlikovali po udjelu linolne i oleinske kiseline ispitivanje je pokazalo da su uzorci linolnog tipa, te da niti jedna sorta nema visok udjel oleinske kiseline. Ulje dobiveno iz cijelog sjemena, ljuske i jezgre razlikovalo se po sastavu masnih kiselina.
sjeme suncokreta; sortni pokusi; suncokretovo ulje; tehnološka svojstva
102/05
engleski
Technological properties and fatty acids composition of sunflower seed from trial on experimental field Sopot-Vinkovci
nije evidentirano
fatty acids composition; sort trial; sunflower oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
07.11.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb