Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dehidrooctene kiseline na rast odabranih sojeva mikroorganizama (CROSBI ID 348227)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinčić, Ana Utjecaj dehidrooctene kiseline na rast odabranih sojeva mikroorganizama / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Martinčić, Ana

Duraković, Senadin

hrvatski

Utjecaj dehidrooctene kiseline na rast odabranih sojeva mikroorganizama

Dehidrooctena kiselina (3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2H-piran-2-on) i njeni derivati vrlo su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi. DHA danas ima široku upotrebu ne samo u prehrambenim proizvodima nego i u farmaceutskoj industriji kao antiseptik te u organskim sintezama. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost DHA i njenog sintetiziranog derivata DHT (4-hidroksi-6-(p-tolil)-3-(p-toluil)-2H-piran-2-on). Pokusi su provedeni s ciljem da se odredi utjecaj DHA i DHT na rast odabranih sojeva bakterija, kvasaca i plijesni. Da bi se odredila osjetljivost mikroorganizama korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim volumenima DHA i DHT. Dokazano je da DHA i DHT u određenim volumenima inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.

antimikrobno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; DHA; difuzijska metoda; kvasci; plijesni

109/05

engleski

The effect of dehydroacetic acid on microbial growth of chosen species of microorganisms

nije evidentirano

antimicrobial activity; bacteria; dehydroacetic acid; DHA; diffusion technique; moulds; yeasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

15.11.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija