Utjecaj dehidrooctene kiseline na rast odabranih sojeva mikroorganizama (CROSBI ID 348227)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martinčić, Ana
Duraković, Senadin
hrvatski
Utjecaj dehidrooctene kiseline na rast odabranih sojeva mikroorganizama
Dehidrooctena kiselina (3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2H-piran-2-on) i njeni derivati vrlo su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi. DHA danas ima široku upotrebu ne samo u prehrambenim proizvodima nego i u farmaceutskoj industriji kao antiseptik te u organskim sintezama. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost DHA i njenog sintetiziranog derivata DHT (4-hidroksi-6-(p-tolil)-3-(p-toluil)-2H-piran-2-on). Pokusi su provedeni s ciljem da se odredi utjecaj DHA i DHT na rast odabranih sojeva bakterija, kvasaca i plijesni. Da bi se odredila osjetljivost mikroorganizama korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim volumenima DHA i DHT. Dokazano je da DHA i DHT u određenim volumenima inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.
antimikrobno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; DHA; difuzijska metoda; kvasci; plijesni
109/05
engleski
The effect of dehydroacetic acid on microbial growth of chosen species of microorganisms
nije evidentirano
antimicrobial activity; bacteria; dehydroacetic acid; DHA; diffusion technique; moulds; yeasts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
15.11.2005.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb