Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Transfer znanja uz pomoć izravnih stranih ulaganja (CROSBI ID 760727)

Druge vrste radova | izvještaj

Aralica, Zoran ; Račić, Domagoj ; Redžepagić, Denis Transfer znanja uz pomoć izravnih stranih ulaganja // Izvješće. 2007.

Podaci o odgovornosti

Aralica, Zoran ; Račić, Domagoj ; Redžepagić, Denis

hrvatski

Transfer znanja uz pomoć izravnih stranih ulaganja

Porast značaja izravnih stranih ulaganja u proizvodnim djelatnostima u Hrvatskoj između 2003. i 2006. je evidentan. To se očituje povećanjem prosječnog broja zaposlenih, imovine i prihoda poduzeća. Strani ulagači u proizvodne djelatnosti u Hrvatsku najčešće dolaze iz Austrije, Italije, Njemačke i Slovenije. Najčešći oblik stranog vlasništva je multinacionalni koncern (58%) Domaća poduzeća za stranog ulagača značajna su kod nabave proizvoda i usluga jer u trošku nabave sudjeluju u najvećoj mjeri (42, 8%). Dodatno, poduzeća u stranom vlasništvu najveći dio svojih su ukupnih prihoda u 2006. godini ostvarivali prodajom proizvoda ostalim domaćim kupcima (40, 1%). Takav je nalaz povezan sa strateškom motivacijom izravnih stranih ulagača kojima je osnovni motiv investiranja pristup novom tržištu ili povećanje udjela na tržištu. Kada je u pitanju raspodjela poslovnih funkcija između stranih investitora i domaćih poduzeća značajno je da naprednije poslovne funkcije (poput osnovnih i primijenjenih istraživanja, strateškog menadžmenta, planiranja i investicijskih projekata i financiranja) u prosjeku u većoj mjeri obavljaju poduzeća stranih investitora, za razliku od proizvodnje koja je u većoj mjeri u nadležnosti domaćih poduzeća. Osim toga, sam prijenos poslovnih funkcija u Hrvatskoj nije značajan. Strani ulagači najčešće u hrvatska poduzeća uvode nove proizvode, rjeđe omogućuju izlaz tim poduzećima na nova tržišta, dok najrjeđe prenose i uvode nove poslovne funkcije. Povećao se i broj poduzeća koja su ulagala u istraživanje i razvoj, a porasli su i ukupni izdaci za istraživanje i razvoj i inovacije. Među anketiranim poduzećima udio inovatora je 54, 4%. Inovativna su poduzeća najvećim dijelom poduzela inovacije procesa (61, 3%), nešto manje inovacije proizvoda (60, 2%) i inovacije u organizaciji (55, 7%). Najmanji je broj anketiranih poduzeća poduzeo inovacije u marketingu (40, 7%). Trend porasta prihoda kod tih poduzeća se može protumačiti i porastom ulaganja u inovacije i razvoj. Anketirana poduzeća postaju važan izvor tehnološkog znanja za matično poduzeće iz koncerna. Dodatno, ispitanici ocjenjuju da prilagodba i integracija poduzeća rezultira i osnaživanjem njihove pozicije kao izvora tehnološkog znanja za njihove dobavljače i kupce u domaćem vlasništvu tj. i za ostale sudionike u lancu dodane vrijednosti.

Transfer znanja; Izravna strana ulaganja; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

The knowledge transfer assisted by foreign direct investements

nije evidentirano

Knowledge transfer; foreign direct investements; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvješće

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija