Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza (CROSBI ID 348196)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rožanković, Danijel Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza / Kovaček, Damir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Rožanković, Danijel

Kovaček, Damir

hrvatski

Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza

U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka esterske izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina: asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, serin i treonin, te modelnim diizopeptidima: asparaginska kiselina -serin, asparaginska kiselina-treonin, glutaminska kiselina-serin i glutaminska kiselina-treonin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke račune. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 1180 do 1300 cm -1 što odgovara nastanku esterske veze između zadanih peptida. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrima ekstrudata pšenične krupice koji su također pokazali smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1182, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C ) te 1290, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven pri 170 °C ) što je naznačilo prisustvo esterske veze.

ekstruzija; esterska veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini

24/05

engleski

Chemical changes during the extrusion process, ester bond

nije evidentirano

extrusion; ester bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

21.01.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija