Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza (CROSBI ID 348196)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rožanković, Danijel
Kovaček, Damir
hrvatski
Kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije, esterska veza
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka esterske izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina: asparaginska kiselina, glutaminska kiselina, serin i treonin, te modelnim diizopeptidima: asparaginska kiselina -serin, asparaginska kiselina-treonin, glutaminska kiselina-serin i glutaminska kiselina-treonin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja u kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FTIR spektroskopija. Metode molekularnog modeliranja obuhvaćale su semiempirijske AM1 i ab initio HF/6-31G* kvantno mehaničke račune. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 1180 do 1300 cm -1 što odgovara nastanku esterske veze između zadanih peptida. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FTIR spektrima ekstrudata pšenične krupice koji su također pokazali smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1182, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C ) te 1290, 2 cm-1 ( za uzorak dobiven pri 170 °C ) što je naznačilo prisustvo esterske veze.
ekstruzija; esterska veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
24/05
engleski
Chemical changes during the extrusion process, ester bond
nije evidentirano
extrusion; ester bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
21.01.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb