Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Split u Arheološkome muzeju u Splitu (CROSBI ID 760724)

Druge vrste radova | katalog

Buljević, Zrinka ; Bonačić Mandinić, Maja ; Duplančić, Arsen ; Ivčević, Sanja ; Kliškić, Damir ; Piteša, Ante Split u Arheološkome muzeju u Splitu // Split u Arheološkome muzeju u Splitu. 2007.

Podaci o odgovornosti

Buljević, Zrinka ; Bonačić Mandinić, Maja ; Duplančić, Arsen ; Ivčević, Sanja ; Kliškić, Damir ; Piteša, Ante

hrvatski

Split u Arheološkome muzeju u Splitu

Ono što u arheologiji najviše privlači, jest svijest o podrijetlu, ukorijenjenosti, a upravo Arheološki muzej u Splitu čuva građu što prikazuje našu prošlost na licu mjesta: naše zbirke, naime, nisu prikupljane po bijelome svijetu i ne demonstriraju trgovačko-turističko-kolonijalnu prošlost, nego onu pravu, što teče našim venama. Stoga se ovom izložbom, intervencijom u muzejskom prostoru kao i stotim brojem muzejskog časopisa Vjesnika za arheologiju i povijest dalmatinsku vraćamo ishodištu - Splitu. Rečeno je uvod u jednu zanimljivu temu, obradbu nalaza sa splitskog poluotoka, od pretpovijesti do srednjega vijeka, pa i novog doba, predmet rada svih kustosa što u zbirkama čuvaju nalaze s tog područja. Split u Arheološkom muzeju tako više nije zanemarena tema, a postaje smjernica za cjelovite pristupe drugim muzejskim temama. Ključni splitski kameni spomenici na stalnoj su muzejskoj izložbi, ali dosad, kao ni ostali spomenici u lapidariju, nisu bili posebno istaknuti. Uvod je to, dakle, i u legendiranje spomenika u lapidariju iz kojih napokon i oni koji nisu, ili još nisu, stručnjaci, mogu u skladu s novim standardima iščitavati slojevitost i promjenjivost životnih mogućnosti, pretpostavki, preokreta. Tako prema provedenoj inventuri inventara, uz legende, tiskane vodiče, digitalni, a uskoro i mobilni vodič Muzej komunicira svoju građu različito zainteresiranim posjetiteljima.

Split; Arheološki muzej

nije evidentirano

engleski

Split in Archaeological Museum in Split

nije evidentirano

Split; Archaeological Museum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Split u Arheološkome muzeju u Splitu

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Teologija