Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske (CROSBI ID 348126)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Sorić, Ksenija
Štrucelj, Dubravka
hrvatski
Utjecaj uvjeta skladištenja i ubrzanog kvarenja na oksidacijsku stabilnost masti u nekim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske
U ovom je radu ispitan utjecaj čuvanja i ubrzanog kvarenja u raznim uvjetima na oksidacijsku stabilnost masti u odabranim komponentama cjelodnevnih suhih obroka namijenjenih prehrani Hrvatske vojske. Usporedno su obavljena ispitivanja čistih masti koje su sastavni dio ukupne masti odabranih proizvoda. Osim skladištenja na sobnoj temperaturi, praćena je održivost proizvoda ubrzanim kvarenjem u termostatu pri 37 i 63 º ; C , te izlaganjem UV – svjetlu od 365 nm. Oksidacijska stabilnost ispitivana je s obzirom na peroksidni broj, udjel slobodnih masnih kiselina te njihov sastav, koji je određen metodom plinske kromatografije njihovih metilestera. Dobiveni rezultati pokazuju da su oksidacijske promjene jače izražene od hidrolitičkih.
cjelodnevni suhi obrok; čajna pašteta; keks s maslacem; mesni doručak; oksidacijska stabilnost masti; prehrana u vojsci; sastav masnih kiselina; skladištenje; ubrzano kvarenje
4M/06
engleski
The influence of storage conditions and accelerated deterioration on the oxidative stability of fats in several components of the whole-day dry meals intended for the nourishment of the Croatian army
nije evidentirano
accelerated deterioration; butter biscuits; composition of fatty acids; luncheon meat; meat pate; nourishment in army; oxidative stability; shelf life; whole-day dry meals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
119
05.01.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb