Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija (CROSBI ID 348119)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Cerovečki, Nataša
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Optimiranje uvjeta autolize biomase pivskog kvasca za proizvodnju okusnih supstancija
Okusni se 5'-ribonukleotidi uz natrijev glutaminat (MSG) koriste kao poboljšivači okusa gotovih jela, mesnih proizvoda, krekera, začinskih mješavina, umaka i juha, te u proizvodnji psećje i mačje hrane.Izvor tih ribonukleotida je odgorčeni otpadni pivski kvasac. Korišten je pivski kvasac donjeg vrenja Saccharomyces uvarum koji je autoliziran 8 sati na temperaturama 50-80º ; C i pH vrijednostima od 5, 0-10, 0. Istraživani su optimalni uvjeti postupka autolize, te je praćen sastav autolizata. Svakih sat vremena izuzimani su uzorci i stavljani na spektrofotometrijsku analizu.Stanice odgorčenog kvasca ultrazvučno su dezintegrirane pri različitim pH vrijednostima. Nakon toga je provedena autoliza uzoraka na 80º ; C/24 sata. Uzorcima su zatim dodani komercijalni pripravci enzima 5'-fosfodiesteraze i adenilat deaminaze, te je sastav autolizata određivan HPLC-om.
autoliza; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonukleotidi; HPLC
8M/06
engleski
Autolysis optimization of biomass brewer's yeast for flavour enhancers production
nije evidentirano
autolysis; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; 5'-ribonucleotides; HPLC; ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
106
21.04.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb