Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih uvjeta pripreme na sastav biološki aktivnih sastojaka zelenih čajeva i njihovu antioksidativnu aktivnost (CROSBI ID 348106)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vulić, Ivana Utjecaj različitih uvjeta pripreme na sastav biološki aktivnih sastojaka zelenih čajeva i njihovu antioksidativnu aktivnost / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vulić, Ivana

Komes, Draženka

hrvatski

Utjecaj različitih uvjeta pripreme na sastav biološki aktivnih sastojaka zelenih čajeva i njihovu antioksidativnu aktivnost

Zeleni čaj, dobiven iz lišća biljke Camellia sinensis, jedno je od najpopularnijih pića na svijetu. Razlozi popularnosti su organoleptička svojstva i mogući pozitivni utjecaji na ljudsko zdravlje. Pozitivni učinci vezuju se uz njegov kemijski sastav, posebice visok udjel polifenola koji posjeduju jako antioksidativno djelovanje. Cilj ovog istraživanja bilo je ispitivanje sastava polifenola i metilksantina u 13 zelenih čajeva te određivanje njihove antioksidativne aktivnosti. Četiri zelena čaja (Matcha, Gyokuro, Twinings of London i Longjing), odabrana kao reprezentativni uzorci, razlikovala su se načinom primjene (rinfuza, filter-vrećice) i načinom proizvodnje. Promjene udjela ukupnih fenola i flavonoida ovisno o različitim uvjetima pripreme čajeva (temperatura, duljina trajanja ekstrakcije, višestruko ponovljanje ekstrakcije istog uzorka), kao i tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih čajeva na sobnoj temperaturi, praćene su spektrofotometrijskim metodama. Udjeli pojedinačnih fenolnih sastojaka i metilksantina određeni su primjenom metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Antioksidativna svojstva čajeva određena su primjenom triju metoda: reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH), reakcijom s 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) (ABTS- radikal) te reakcijom s Fe3+-2, 4, 6-tripiridil-S-tirazin kompleksom (FRAP). Kod većine čajeva udjel ispitivanih sastojaka povećao se povišenjem temperature, duljim trajanjem ekstrakcije te duljim stajanjem pripremljenih uzoraka na sobnoj temperaturi. Višestrukim ponavljanjem ekstrakcija istog uzorka udjeli istih su se smanjili. Pokazalo se da su najznačajniji fenolni sastojci zelenog čaja katehini posebice (-)-epigalokatehin-galat (EGCG). Od metilksantina najzastupljeniji je kafein. Svi čajevi posjeduju visoku antioksidativnu aktivnost.

zeleni čaj; antioksidativna aktivnost; HPLC; metilksantini; polifenoli

131/06

engleski

Influence of different preparation conditions on biological active compounds of green teas and their antioxidant activity

nije evidentirano

green tea; antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

133

08.12.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija