Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena uspješnosti implantološkog liječenja i periimplantatne bolesti (CROSBI ID 760712)

Druge vrste radova | ostalo

Borčić, Josipa Procjena uspješnosti implantološkog liječenja i periimplantatne bolesti // tečaj trajne izobrazbe stomatologa. 2007.

Podaci o odgovornosti

Borčić, Josipa

hrvatski

Procjena uspješnosti implantološkog liječenja i periimplantatne bolesti

Protetska rehabilitacija pomoću endoosealnih implantata danas je sve češći oblik sanacije bezubosti, kako djelomične tako i totalne. Takav način liječenja predstavlja izazov i terapeutu i pacijentu koji na sebe mora preuzeti dio odgovornosti zbog komplikacija koje mogu uslijediti. Važno je poznavati moguće komplikacije, tijek i faze njihova pojavljivanja, te na koji način ukloniti ili smanjiti njihovo djelovanje. Jednako tako potrebno je imati realna očekivanja što se s takvim radovima može i kako se njima koristiti da bi dobili najbolju funkciju i estetiku. Priprema pacijenta ključna je kako u početnoj tako i završnoj fazi implantacije, a njegova daljnja suradnja omogućuje dugotrajno korištenje implantata uz minimalne korekcije. Izbor materijala i vrsta rada ovisna je o informiranosti liječnika koji provodi liječenje, njegovoj edukacijskoj sposobnosti izvođenja potrebnih zahvata, kao i o potrebama i mogućnostima pacijenta. Komplikacije su realnost koja nas prati bez obzira koliko se trudili idealizirati uvjete. Upravo zbog toga poznavanje i liječenje takvih komplikacija ne smije se zanemariti. Postoje rani i kasni pokazatelji uspješnosti, a najvažniji je resorpcija kosti oko implantata. Nastanak resorpcije povezana je ili s infekcijom ili s nepovoljnim biomehaničkim opterećenjem. Dugoročna uspješnost implantoprotetske rehabilitacije ovisna je o ravnoteži oralne mikroflore i imunološkog odgovora pacijenta, kao i skladnoj okluziji koja može djelovati zasebno ili potencirati naseljavanje patogenih mikroorganizama.

implantati; periimplantantne bolesti

nije evidentirano

engleski

Implant therapy and periimplantitis

nije evidentirano

implants; periimplantitis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

tečaj trajne izobrazbe stomatologa

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Dentalna medicina