Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve (CROSBI ID 348091)

Ocjenski rad | diplomski rad

Badanjak, Marija Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve / Lelas, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Badanjak, Marija

Lelas, Vesna

hrvatski

Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve

Voće kao što su smokve i rogač, nije prisutno u svakodnevnoj ljudskoj prehrani poput jabučastog voća ili agruma. Budući da su dobar izvor dijetalnih vlakana, šećera te biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva, sve je veći interes kako prehrambene industrije, tako i potrošača za uvrštavanjem ovog voća u svakodnevnu prehranu.Cilj rada bio je odrediti udio i sastav ukupnih fenola i fenolnih kiselina u sušenoj smokvi, prahu rogača, džemu od smokava i džemu od smokava sa dodatkom rogača. Osim toga u svim uzorcima određeni su udjeli suhe tvari, prirodnog i ukupnog inverta, saharoze, te kalcija i fosfora standardnim kemijskim metodama. Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijski, a fenolne kiseline tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u prahu rogača. Pored visoke količine galne kiseline, džem od suhih smokava pripremljen s dodatkom praha rogača pokazuje veći sadržaj flavonoida. Najviše kalcija sadrži prah rogača.

rogač; smokva; fenolni spojevi; funkcionalna hrana; nutraceutici

77/06

engleski

Chemical composition of some products on carob and fig base

nije evidentirano

carob; fig; phenolic compounds; functional food; nutraceuticals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

16.06.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija