Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319089

Pokazatelji osmotskog stresa u vodenoj leći (Lemna minor L.)


Vlaisavljević, Emilija
Pokazatelji osmotskog stresa u vodenoj leći (Lemna minor L.) 2007., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Pokazatelji osmotskog stresa u vodenoj leći (Lemna minor L.)
(Indicators of osmotic stress in duckweed (Lemna minor L.))

Autori
Vlaisavljević, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.10

Godina
2007

Stranica
46

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Radić, Sandra

Ključne riječi
Osmotski stres; askorbinska kiselina; reaktivna tiobarbituratna kiselina; vodikov peroksid; Lemna minor L.
(Osmotic stress; ascorbic acid; hydrogen peroxide; thiobarbituric acid reactive; Lemna minor L.)

Sažetak
Suša nepovoljno utječe na rast i produktivnost vodenih biljaka. Vodena leća Lemna minor L. široko je rasprostranjena jednosupnica koja se često koristi kao testni organizam. Cilj ovog istraživanja je procjenjivanje učinka manitola u koncentraciji od 50 i 100 mM i polietilenglikola u koncentraciji od 50 mM na vodenu leću. U istraživanju je praćeno više pokazatelja stresa - reaktivna tiobarbituratna kiselina, sadržaji vodikovog peroksida, askorbinske kiseline, prolina i fotosintetskih pigmenata te aktivnost pirogalol peroksidaze i rast biljaka. Manitol je, posebice u višoj koncentraciji, uzrokovao smanjeni rast vodene leće te povišenje specifične aktivnosti pirogalol peroksidaze dok su ostali pokazatelji pokazivali vrijednosti slične kontrolnima. Polietilenglikol je izazvao povećanu aktivnost pirogalol peroksidaze te sadržaja prolina i askorbinske kiseline uz potpunu inhibiciju rasta i smanjenje sadržaja fotosintetskih pigmenata. Također je uzrokovao i jaki oksidacijski stres jer su količine vodikovog peroksida i TBA bile znatno povećane. Vodena leća je pokazala sposobnost dobre prilagodbe na umjereni osmotski stres.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb