Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319088

Učinak talijeva (I) acetata na pokazatelje oksidacijskog stresa u duhanu (Nicotiana tabacum L.)


Coljak, Mirna
Učinak talijeva (I) acetata na pokazatelje oksidacijskog stresa u duhanu (Nicotiana tabacum L.) 2007., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Učinak talijeva (I) acetata na pokazatelje oksidacijskog stresa u duhanu (Nicotiana tabacum L.)
(The effect of thallium-(I)-acetate on antioxidant system of tobacco (Nicotiana tabacum L.))

Autori
Coljak, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2007

Stranica
52

Mentor
Pevalek-Kozlina, Branka

Neposredni voditelj
Radić, Sandra

Ključne riječi
Talij; duhan; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi
(Thallium; tobacco; oxidative stress; antioxidative enzymes)

Sažetak
Toksičnost talija promatrana je u izdanku duhana (Nicotiana tabacum L.). Poznato je da se oksidacijski stres javlja kao sekundarna reakcija većine stresova pa tako i stresa uzrokovanog teškim metalima. Stoga su u ovom radu praćeni pokazatelji oksidacijskog stresa: sadržaj vodikova peroksida, karbonila, malondialdehida te aktivnost i sastav izoenzima superoksid dismutaze, peroksidaza, katalaze te glutation peroksidaze. Biljke su tretirane s rastućim koncentracijama talijjevog (I) acetata (2, 4, 20 i 40 μ M), 20 μ M talijevog acetata i 40 μ M kalijevog acetata (kombinirani tretman), te 40 μ M kalijevog acetata koji je služio kao dodatna acetatna kontrola. Uzorci izdanaka duhana analizirani su nakon 7 dana. Sadržaj klorofila a i b te karotenoida nije se razlikovao od kontrole. Sadržaj vodikovog peroksida u odnosu na kontrolu se povećao kao i sadržaj malondialdehida, dok se sadržaj karbonila nije bitno razlikovao od kontrole. Zabilježena je povećana aktivnost enzima superoksid dismutaze na tretmanu s najvišom koncentarcijom talija. Aktivnost askorbat i pirogalol peroksidaze kao i aktivnost katalaze bila je povećana na svim tretmanima. Aktivnost glutation reduktaze porasla je na svim tretmanima talija osim na kombiniranom tretmanu. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da talij izaziva oksidacijski stres u izdanku duhana, ali i učinkovitost antioksidacijske obrane duhana pri koncentracijama tog toksičnog metala upotrebljenim u ovom radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb