Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31839

Somatske stanice i njihov utjecaj na kakvoću i preradu mlijeka


Antunac, Neven; Lukač-Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Somatske stanice i njihov utjecaj na kakvoću i preradu mlijeka // Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 47 (1997), 3; 183-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Somatske stanice i njihov utjecaj na kakvoću i preradu mlijeka
(Somatic cells and their influence on milk quality and processing)

Autori
Antunac, Neven ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

Izvornik
Mljekarstvo: proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 47 (1997), 3; 183-193

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Somatske stanice; mastitis; kakvoća mlijeka
(Somatic cells; mastitis; milk quality)

Sažetak
Broj somatskih stanica u mlijeku je međunarodno priznati parametar za ocjenu zdravstvenog stanja vimena. Iako u Hrvatskoj još nije prihvaćen novi prijedlog plaćanja mlijeka na osnovu broja somatskih stanica, u zemljama EU, mlijeko od 1. siječnja 1995. godine ne smije sadržavati više od 400 000 soamtskih stanica po ml. Bakterijska infekcija mliječne žlijezde (klinička ili subklinička) predstavlja glavni izvor povećanja somatskih stanica u mlijeku. S povećanjem broja somatskih stanica iznad 400 000/ml, mlijeko je mastitično, a posljedice se manifestiraju u smanjenoj sekreciji mlijeka, promjeni kemijskog sastava i fizikalnih, bakterioloških i tehnoloških osobina mlijeka. Kakvoća mlijeka iz bolesne četvrti vimena, ne može se nikakvim postupkom poboljšati, pa je i to jedan od razloga zbog čega se dijagnosticiranje, kontrola i suzbijanje mastitisa mora redovito provoditi. Određivanje broja somatskih stanica u kravljem mlijeku preporuča se kao jedan od obaveznih parametara u procjeni kakvoće mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178882

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Dairy Science Abstracts