Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31835

Utjecaj Sideranema na eritropoezu i na pojedine biokemijske sastojke krvi u prasadi


Svetina, Ante; Andreanszky Tibor; Jerković, Ivica; Križanović Dubravka
Utjecaj Sideranema na eritropoezu i na pojedine biokemijske sastojke krvi u prasadi // Praxis veterinaria, 45 (1997), 3; 219-232 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj Sideranema na eritropoezu i na pojedine biokemijske sastojke krvi u prasadi
(The effect of Sideranem on erythrocyte parameters and some blood chemical values in pigs)

Autori
Svetina, Ante ; Andreanszky Tibor ; Jerković, Ivica ; Križanović Dubravka

Izvornik
Praxis veterinaria (0350-4441) 45 (1997), 3; 219-232

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Svinja; postnatalna anemija; željezo; eritrociti; hemoglobin; glukoza; slobodne masne kiseline; laktat; glutation
(Pig; postnatal anemia; iron; erythrocytes; hemoglobin; glucose; free fatty acids; lactate; glutathione)

Sažetak
Zbog prirođene osjetljivosti prema nedostatku željeza svinje u intenzivnom uzgoju često obole od anemije u ranoj postnatalnoj dobi. Stoga se istražuje učinkovitost različitih parenteralnih i peroralnih pripravaka željeza u prevenciji te anemije, s obzirom na dozu i na vrijeme njihova davanja. U ovom je radu istraživan utjecaj Sideranema (PLIVA, Zagreb) željeznog dekstranskog pripravka, na krvnu sliku i na one kemijske sastojke krvi kojima je koncentracija povezana s opsegom metabolizma ugljikohidrata ili masti. Skupina svinja kojoj je intramuskularno injicirano 100 mg Sideranema u drugom danu života uspoređivano je sa skupinom koja nije primila željezo. Hematološka istraživanja krvi obavljena su u osam navarata, od 2. do 51. dana života, a biokemijska u pet navrata, od 17. do 51. dana, s tim da je krv istodobno uzimana za sve analize. Skupina svinja koja je dobila Sideranem, imala je veći broj i prosječan volumen eritrocita (MCV) od 10. do 42. dana života, te veću količinu hemoglobina od 17. do 28. dana života. Serumska koncentracija u toj skupini bila je 17. dana života gotovo četiri puta veća nego u kontrole. Željezom deficitarna skupina imala je znatno veću koncentraciju glukoze u krvi. Koncentracija slobodnih masnih kiselina i laktata u krvi skupine koja je primila i one koja nije primila Sideranem nisu se znatno razlikovale. Razina glutationa u krvi obiju skupina jako je varirala u tijeku pokusa, neovisno o hematološkim pokazateljima. Dobiveni rezultati svjedoče da Sideranem može uspješno prevenirati pojavu anemije u prasadi do dobi od tri tjeda. Nadalje, zaključeno je da povećani metabolizam glukoze u anemičnoj prasadi vjerojatno nastaje više kao posljedica smanjenog sadržaja željeza u tkivima nego smanjene opskrbljenosti tkiva kisikom zbog reduviranog sadržaja hemoglobina u krvi.

Izvorni jezik
EngleskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053056
053074

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Svetina, Ante; Andreanszky Tibor; Jerković, Ivica; Križanović Dubravka
Utjecaj Sideranema na eritropoezu i na pojedine biokemijske sastojke krvi u prasadi // Praxis veterinaria, 45 (1997), 3; 219-232 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Svetina, A., Andreanszky Tibor, Jerković, I. & Križanović Dubravka (1997) Utjecaj Sideranema na eritropoezu i na pojedine biokemijske sastojke krvi u prasadi. Praxis veterinaria, 45 (3), 219-232.
@article{article, year = {1997}, pages = {219-232}, keywords = {pig, postnatal anemia, iron, erythrocytes, hemoglobin, glucose, free fatty acids, lactate, glutathione}, journal = {Praxis veterinaria}, volume = {45}, number = {3}, issn = {0350-4441}, title = {The effect of Sideranem on erythrocyte parameters and some blood chemical values in pigs}, keyword = {pig, postnatal anemia, iron, erythrocytes, hemoglobin, glucose, free fatty acids, lactate, glutathione} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Index Veterinarius
  • Veterinary Bulletin
  • Nutrition Absstr. Ser. B
  • Pig News and Information
  • Animal Disease Occurrence