Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318331

6. specijalistički tečaj iz međunarodnog kaznenog prava za mlade penaliste - Postkonfliktna pravda: političke opcije i modaliteti


Getoš, Anna-Maria; Bonačić, Marin
6. specijalistički tečaj iz međunarodnog kaznenog prava za mlade penaliste - Postkonfliktna pravda: političke opcije i modaliteti // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 1 (2007), 319-328 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, ostalo)


Naslov
6. specijalistički tečaj iz međunarodnog kaznenog prava za mlade penaliste - Postkonfliktna pravda: političke opcije i modaliteti
(6th Specialization Course in International Criminal Law for Young Penalists - Post-Conflict Justice: Policy Options and Modalities)

Autori
Getoš, Anna-Maria ; Bonačić, Marin

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu (1330-6286) 1 (2007); 319-328

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, ostalo

Ključne riječi
Postkonfliktna pravda; međunarodno kazneno pravo
(Post-conflict justice; international criminal law)

Sažetak
Od 20. do 30. svibnja 2007. godine u Sirakuzi (Italija) na ISISC-u održan je 6. specijalistički tečaj iz međunarodnog kaznenog prava za mlade stručnjake s područja kaznenog prava s naglaskom na post-konfliktnoj pravdi: političke opcije i modaliteti. 80 mladih stručnjaka iz preko 40 zemalja iz cijelog svijeta je 10 dana raspravljalo o mogućnostima, granicama i modalitetima postizanja pravde u post-konfliktnim društvima, kako bi na kraju samog tečaja u okviru praktične primjene stečenih znanja i vještina sudjelovali u tzv. Moot Court natjecanju. S Pravnog fakulteta u Zagrebu na tečaju su sudjelovali mr.sc. Anna-Maria Getoš i Marin Bonačić. Vezano uz optimalan način postizanja pravde u post-konfliktnim društvima jedini je siguran i koncenzualan zaključak taj, da modaliteti postizanja pravde moraju biti prilagođeni trenutnim i dugoročnim potrebama i željama post-konfliktnog društva, koje iste mora podržavati ukoliko se žele postići zacrtani ciljevi: pravda, istina i pomirenje za sve članove tog društva. Proces pronalaženje idealnog balansa između pravde, istine i pomirenja od strane međunarodne zajednice u post-konfliktnim društvima, prema riječima uvaženog profesora M. Cherifa Bassiounia, mogao bi se usporediti s jednom od Gohinih priča, prema kojoj Goha jedno večer prolazi ulicom i ugleda čovjeka koji ispod ulične svjetiljke nešto traži. Goha upita čovjeka što radi, a ovaj mu odgovori da traži svoje ključeve. Goha ga na to upita gdje ih je izgubio, a čovjek mu odgovori da ih je izgubio u mračnom kutu s druge strane ulice. Na to ga Goha začuđeno upita zašto onda ključeve traži ovdje, a ne tamo gdje ih je izgubio. Čovjek mu odgovori da traži ovdje jer je osvijetljeno pa se vidi, dok je s druge strane ulice potpuni mrak i ništa se ne vidi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662530-2517 - Kaznenopravno sprječavanje korupcije i kolektivnog kriminaliteta (Davor Derenčinović, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Criminal Justice Abstracts