Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji (CROSBI ID 348022)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Svirčić Gotovac Anđelina Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji / Seferagić, Dušica (mentor); Zagreb, Filozofski fakultet u Zagrebu, . 2006

Podaci o odgovornosti

Svirčić Gotovac Anđelina

Seferagić, Dušica

hrvatski

Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji

Magistarski rad Sociološki aspekti mreže naselja u zagrebačkoj regiji tematski je vezan za projekt Grupe za selo, grad i prostor Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, pod naslovom Sociološki aspekti mreže naselja u kontekstu tranzicije, a u trajanju od 2002. do 2005. godine. Navedeni projekt odnosi se na sociološko istraživanje mreže naselja cijele Hrvatske, a magistarski rad na istraživanje jedne, ali najveće regije u sklopu čitave mreže, odnosno na istraživanje zagrebačke regije. Mreža naselja je sustav urbanih i ruralnih naselja koji zajedno čine prostornu i funkcionalnu cjelinu, u ovom slučaju zagrebačku funkcionalnu regiju. Zagrebačku regiju čini Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno. Uvid u konkretno stanje u toj regiji dobilo se empirijskim istraživanjem provedenim u proljeće 2004. godine na uzorku od 555 ispitanika u 19 naselja iz zagrebačke regije uključujući i Grad Zagreb. Osnovna intencija ovog rada i predmet istraživanja bili su istražiti i ispitati opću sliku sadašnjeg stanja u zagrebačkoj regiji. To se postiglo sociološkim pristupom istraživanju kvalitete života stanovnika regije i opremljenosti kućanstava i naselja u njoj. Iz dobivenih rezultata istraživanja utvrdile su se primarna i sekundarna razina opremljenosti naselja i kućanstava. Kvalitetu života ispitivalo se kroz zadovljenje materijalnim ili osnovnim uvjetima života stanovnika koje čine sljedeći indikatori tzv. indikatori socijalnog blagostanja: stanovanje, obrazovanje, radni status, zanimanje, migracije i promet, te zadovoljstvo navedenim. Iz navedenih indikatora dobila se ukupna slika konkretnog stanja u regiji u egzistencijalnom i materijalnom smislu, odnosno dobio se uvid u stvarno stanje u pojedinim tipovima naselja. Sva naselja u regiji podijeljena su prema postojećem teritorijalnom i zakonskom ustroju na klasifikaciju koja je korištena samo za potrebe ovog rada. Klasifikacija obuhvaća: Grad Zagreb, gradove satelite ili gradska naselja, općinske centre, te seoska naselja.

zagrebačka regija; mreža naselja; metropolitanizacija; suburbanizacija; globalizacija; decentralizacija; policentrični tip mreže naselja; opremljenost kućanstava; opremljenost naselja; kvaliteta života.

nije evidentirano

engleski

Sociological Aspects of the Settlement Network in the Zagreb region

nije evidentirano

Zagreb region; settlement network; metropolitization; suburbanization; globalization; decentralization; polycentric type of settlement network; household equipment; settlement equipment; life quality.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

180

13.01.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Filozofski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Sociologija