Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 317863

Usporedba digito-palmarnih dermatoglifa djece s cerebralnom paralizom i njihove uže obitelji


Polovina Prološčić, Tajana
Usporedba digito-palmarnih dermatoglifa djece s cerebralnom paralizom i njihove uže obitelji 2007., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba digito-palmarnih dermatoglifa djece s cerebralnom paralizom i njihove uže obitelji
(Comparision of digito-palmar dermatoglyphics in children with cerebral palsy and their close family members)

Autori
Polovina Prološčić, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.12.

Godina
2007

Stranica
110

Mentor
Miličić, Jasna

Ključne riječi
Cerebralna paraliza; dermatoglifi; genetska predispozicija
(Cerebral palsy; dermatoglyphics; genetic predisposition)

Sažetak
Cerebralna paraliza je jedan od glavnih uzroka teških nesposobnosti u djece. Naše ispitivanje je obuhvatilo 60-ero djece, 30 djevojčica i 30 dječaka sa cerebralnom paralizom i njihovih roditelja. Kod ispitivane djece provedena je analiza kvalitativnih i kvantitativnih obilježja digito-palmarnih dermatoglifa. Kao zdrava komparativna skupina u analizi digito-palmarnih dermatoglifa uzeti su otisci njihovih roditelja (majki i očeva) te 400 odraslih i fenotipski zdravih osoba iz zagrebačke regije. Analiza kvantitativnih i kvalitativnih svojstava digito-palmarnih dermatoglifa pokazala je statistički značajne razlike u više promatranih varijabli između očeva i djece oboljele od cerebralne paralize, što je u većem broju varijabli zastupljeno u dječaka. Istodobno, u pojedinim varijablama pronađene su statistički značajne razlike dermatoglifskog crteža očeva u usporedbi sa zdravom kontrolnom skupinom muškaraca kao i usporedbi djece sa zdravom kontrolnom skupinom. Razlike dermatoglifskog crteža bile su značajno manje između majki i djevojčica s cerebralnom paralizom, kao i majki i zdrave kontrolne skupine žena. Takvi rezultati govore u prilog moguće genetske predispozicije u nastanku oštećenja središnjeg živčanog sustava pri čemu je značajniji utjecaj očinske linije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2747 - Kompleksna obilježja i zdravlje stanovništva od djetinjstva do duboke starosti (Nina Smolej-Narančić, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Tajana Polovina Prološčić, (295465)