Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.) (CROSBI ID 84517)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Opačak, Anđelko ; Bogut, Ivan ; Stević, Ivan ; Canecki, Katica Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.) // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 39 (1997), 3; 131-141

Podaci o odgovornosti

Opačak, Anđelko ; Bogut, Ivan ; Stević, Ivan ; Canecki, Katica

hrvatski

Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.)

U radu je istražen utjecaj različite razine linolenske masne kiseline (18 : 3w3) u hrani na kemijska svojstva i sastav mišićnih masti linjaka (Tinica tinica L.).Istraživanje je provedeno na šest pokusnih skupina riba s po tri ponavljanja. Prosječna individualna nasadna masa linjaka iznosila je 32, 5 g&#61482; kom -1. Ribe su hranjene peletiranom krmnom smjesom s 45% bjelančevina. Hrana za kontrolnu skupinu sadržavala je ukupno 0, 39% linolenske kiseline iz ingredijenata, dok je u istu krmnu smjesu za P1 pokusnu skupinu riba ugrađeno 0, 50% linolenske kiselina, za P2 0, 75%, za P3 1, 00%, za P4 1, 25% te P5 pokusnu skupini 1, 50 % ove esencijalne kiseline. Kakvoća mišića (bez kože i međumišićnih kostiju) linjaka nakon eksperimentalnog dijela istraživanja, utvrđena je kemijskim analizama, a sastav masti na masne kiseline plinskom kromatografijom. Prosječna završna individualna masa kretala se od 193, 3 g&#61482; kom-1 u kontrolnoj, do najviše 211, 3 g&#61482; kom-1 u P5 pokusnoj skupini. Sadržaj linolenske kiseline u hrani od 0, 39 % u kontrolnoj do 1, 88 % u P5 pokusnoj skupini, izvršila je diferencijaciju u kakvoći mišića linjaka te građi mišićnih masti obzirom na masne kiseline između pojedinih pokusnih skupina. Utvrđeno je osjetno smanjenje vode u mišićima za 1, 34%.Sve do razine 1, 39% linolenske masne kiseline u hrani, masti su se smanjile za statistički vrlo značajnih (P<0, 01) 14, 71 %, bjelančevine su porasle za 5, 64 % (P<0, 95), dok se pepeo neznatno mjenjao.Iznad te koncentracije sve do 1, 88 % linolenske kiseline u hrani nisu utvrđene statistički značajne razlike u ovim pokazateljima između različitih pokusnih skupina (P>0, 05). Obzirom na masne kiseline u mastima mišića pokazalo se da porastom linolenske masne kiseline u hrani od 0, 39 % do 1, 88 %, raste njen sadržaj u mišićima od 2, 8 % &#61617; 0, 3 u kontrolnoj do 10, 8 &#61617; 0, 7 u P5 pokusnoj skupini (P<0, 05) te sadržaj najznačajnije polinezasićene masne kiseline za ribe, docosaheksaenske (22 : &w3) i to od 3, 4 % &#61617; 0, 2 % do 11, 8 % &#61617; 0, 2 % (P<0, 05).Isto tako znatno niži sadržaj ovih te ostalih polinezasićenih masnih kiselina u mišićju kontrolne skupine, kao i povećani sadržaj mononezasićene, oleinske (18:3w1) te eicosatrienoinske (20:3w9) masne kiseline, pokazuje da je 0.39 % linolenske kiseline u hrani nedovoljna količina za intenzivni uzgoj linjaka i da maksimalna količina ove masne kiseline u hrani mora iznositi 0, 9 %.

linolenska kiselina; linjak; peletirana hrana; mišići; sastav masti

nije evidentirano

engleski

Efficiency of linolenic acid (18:3w3) from peleted feed on quantitative and qualitative composition of muscle fat of intensively reared tench (Tinca tinca L.)

nije evidentirano

linolenic acid; tench; peleted feed; muscle; fat content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39 (3)

1997.

131-141

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Šumarstvo