Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 317838

Upravljanje građevinskim projektom povezivanjem podataka o troškovima, vremenu i kvaliteti


Marić, Tamara
Upravljanje građevinskim projektom povezivanjem podataka o troškovima, vremenu i kvaliteti 2007., doktorska disertacija, Građevinski fakultet, Zagreb


Naslov
Upravljanje građevinskim projektom povezivanjem podataka o troškovima, vremenu i kvaliteti
(Project management in interaction of cost, time and quality data)

Autori
Marić, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.03

Godina
2007

Stranica
309

Mentor
Radujković, Mladen

Neposredni voditelj
Cerić, Anita

Ključne riječi
Upravljanje građevinskim projektima; troškovno; vremenski i kvalitativno značajne aktivnosti; model
(Project management; cost; time and quality significant activities; model)

Sažetak
Ovaj doktorski rad daje prikaz upravljačkih tehnika ujedinjenjem triju osnovnih veličina svakog građevinskog projekta, troškova, vremena i kvalitete. Skupljena je povijesna baza podataka sačinjena od 143 primjera hidrotehničkih objekata, koji su prema vrsti objekata svrstani u 4 osnovne grupe ; vodoopskrbni sustavi i prateći objekti, kanalizacijski sustavi i prateći objekti, objekti za odvodnju na auto cestama i objekti za obranu od visokih voda - nasipi. Troškovi su potom obrađeni uz pomoć za to stvorenim etalonskim troškovnicima te je praćeno stanje ugovoreno u odnosu na okončani obračun i njihova međusobna razlika služila je kao podloga za daljnju obradu definiranjem troškovno značajnih aktivnosti. Vrijeme izgradnje pratilo se prema izrađenom etalonskom vremenskom planu te je razlika između ugovorenog i ostvarenog vremena izgradnje služila kao podloga za daljnju analizu definiranjem vremenski značajnih aktivnosti. Za kvalitetu izgradnje oformljen je potpuno novi sustav ocjenjivanja na temelju ISO standarda i definirane su kvalitativno značajne aktivnosti. Tim sustavom je svaki projekt ocijenjen pri ugovorenom stanju i pri okončanju. Razlika ovih dvaju stanja služila je kao osnovica za daljnju obradu. Tako složeni ulazni podaci bili su dobra priprema za oformljenje matematičkog modela koji funkcionira na temelju povijesne baze podataka postotka premašenja ugovorenog trajanja vremenski značajnih aktivnosti i postotka premašenja ugovorenih ocjena kvalitativno značajnih aktivnosti projekta koje su nezavisne varijable kako bi se izračunala zavisna varijabla postotka premašenja ugovorenih iznosa troškovno značajnih aktivnosti. Na temelju upravljačkog modela koji je oformljen uvedeni su postupci i mjere smanjenja troškova u troškovno značajnim aktivnostima. Ovim se pokazala jedna od mogućnosti globalnog upravljačkog alata i doprinos građevinskoj znanosti i praksi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822156-2993 - Upravljanje rizikom i promjenama u projektno usmjerenom građevinskom poslovanju (Mladen Radujković, )
082-0822156-2998 - Upravljanje ljudskim potencijalima u građevinarstvu (Anita Cerić, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tamara Marić, (217481)