Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa (CROSBI ID 84511)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir
hrvatski
Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa
U radu je prikazano smanjivanje frekvencije stresno osjetljivih genotipova kroz tri generacije Halotan testom. U početnoj generacjii postoci stresno osjetljivih genotipova u pasminama veliki jorkšir, njemački i belgijski landras iznosili su 12, 33. 25, 00 i 33, 84 posto. U trećoj generaciji frekvencije stresno osjetljivih smanjene su na 7, 14, 14, 90 i 20, 68 posto. Radi sagledavanja proizvodnih svojstava u tovu i kakvoće mesa različitih Halotan genotipova NN, Nn, nn podvrgnuto je DNA testu 296 prasadi F1 generacije između Velikog jorkšira i njemačkog landrasa. Od ukupnog broja analiziranih 79, 96 posto bilo je NN genotipa, 18, 92 posto Nn i 9, 12 posto nn genotipa. I u jednom i u drugom testu prasad je podvrgnuta ispitivanju sa 25 do 30 kg tjelesne mase. U tovu do 100 kg i 130 kg genotipovi Nn u prirastu i debljini slanine bili su sličniji NN genotipovima nego nn genotipovima. U svojstvima kakvoće mesa u tovu do 100 kg Nn genotipovi malo su se razlikovali od NN genotipova. Tovom do 130 kg heterozigotni genotipovi približili su se nn genotipovima u sposobnosti vezanja vode, boji mesa i pH1 mesa.
svinja; stresna osjetljivost; Halotan test; DNA test; kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
The efect of pigs genotype and body weight on meat quality
nije evidentirano
pig; stress-susceptability; halothane test; DNA test; meat quality
nije evidentirano