Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa (CROSBI ID 84511)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa // Agronomski glasnik, 59 (1997), 5-6; 419-428

Podaci o odgovornosti

Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa

U radu je prikazano smanjivanje frekvencije stresno osjetljivih genotipova kroz tri generacije Halotan testom. U početnoj generacjii postoci stresno osjetljivih genotipova u pasminama veliki jorkšir, njemački i belgijski landras iznosili su 12, 33. 25, 00 i 33, 84 posto. U trećoj generaciji frekvencije stresno osjetljivih smanjene su na 7, 14, 14, 90 i 20, 68 posto. Radi sagledavanja proizvodnih svojstava u tovu i kakvoće mesa različitih Halotan genotipova NN, Nn, nn podvrgnuto je DNA testu 296 prasadi F1 generacije između Velikog jorkšira i njemačkog landrasa. Od ukupnog broja analiziranih 79, 96 posto bilo je NN genotipa, 18, 92 posto Nn i 9, 12 posto nn genotipa. I u jednom i u drugom testu prasad je podvrgnuta ispitivanju sa 25 do 30 kg tjelesne mase. U tovu do 100 kg i 130 kg genotipovi Nn u prirastu i debljini slanine bili su sličniji NN genotipovima nego nn genotipovima. U svojstvima kakvoće mesa u tovu do 100 kg Nn genotipovi malo su se razlikovali od NN genotipova. Tovom do 130 kg heterozigotni genotipovi približili su se nn genotipovima u sposobnosti vezanja vode, boji mesa i pH1 mesa.

svinja; stresna osjetljivost; Halotan test; DNA test; kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

The efect of pigs genotype and body weight on meat quality

nije evidentirano

pig; stress-susceptability; halothane test; DNA test; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (5-6)

1997.

419-428

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Šumarstvo