Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 317663

Kako čitati Gazarovićeva Murata gusara


Šundalić, Zlata
Kako čitati Gazarovićeva Murata gusara // Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti / Lučin, Bratislav ; Tomasović, Mirko (ur.).
Split: Književni krug Split, 2006. str. 329-351


Naslov
Kako čitati Gazarovićeva Murata gusara
(How to Read Gazarović's Murat the Pirate)

Autori
Šundalić, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti

Urednik/ci
Lučin, Bratislav ; Tomasović, Mirko

Izdavač
Književni krug Split

Grad
Split

Godina
2006

Raspon stranica
329-351

ISBN
953-163-266-9

Ključne riječi
petrarkizam, manirizam, Marin Gazarović, Murat gusar, žanrovska pripadnost
(Petrarchism, mannerism, Marin Gazarović, Murat the Pirate, genre affiliation)

Sažetak
Petrarkizam kao glavni model i našeg renesansnog pjesništva živi dugo, a prožima i one žanrove koje primarno ne određujemo kao lirika. Tragove mu nalazimo i na prijelazu stoljeća, ali i kasnije u baroku, kako u epici, drami tako i u prozi. Prijelaz iz XVI. u XVII. stoljeće u nekim je našim povijestima književnosti periodizacijski određen kao manirizam (M.Franičević, N.Kolumbić), a pisci razvrstani, s jeden strane, u skupine onih koji su pisali na hrvatskom ili latinskom jeziku, odnosno, s druge strane, na skupine onih pisaca koji su svojim djelom bitno obilježili svoje vrijeme (M.Benetović, J.Baraković, D.Zlatarić, H.Mažibradić) i na one "ostale pjesnike na prijelazu stoljeća". Tako na prijelazu iz XVI. u XVII. stoljeće žive i stvaraju i oni "ostali pjesnici", kao što su na primjer: Aleksandar Komulović (1548.- ? ), Matija Alberti (1561.-1623.), Bartol Kašić (1575.-1650.), Ivan Tomko Mrnavić ( 1580.-1637.), Petar Lucić (oko 1550.-1614.), Paskoje Primović (1565.-1619.), Antun Krivonosić (1600.-1638.), kao i pisac koji nas ovdje više zanima – Hvaranin Marin Gazarović. Predmet je našega bavljenja njegov Murat gusar, o čijem je predlošku (Il corsaro Arimante L.Aleardija), o žanrovskoj pripadnosti (morska pastorala /D.Dukić/, ribarska farsa /M.Franičević/), kao i o stihu (M.Franičević) već pisano u našoj znanstvenoj literaturi. U našem bismo radu željeli istražiti da li se tvrdnja izrečena u svezi njegovih pjesama može primijeniti i na njegov dramski tekst Murat gusar. Naime, M.Franičević u svojoj Povijesti hrvatske renesansne književnosti piše o Gazarovićevim poslanicama i pohvalnicama i zaključuje da je on u tim pjesmama "uglavnom zakasnjeli leutaš i petrarkist, ali i manirist". Zanima nas primjenjivost navedene tvrdnje na Gazarovićevu morsku pastoralu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Šundalić, Zlata
Kako čitati Gazarovićeva Murata gusara // Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti / Lučin, Bratislav ; Tomasović, Mirko (ur.).
Split: Književni krug Split, 2006. str. 329-351
Šundalić, Z. (2006) Kako čitati Gazarovićeva Murata gusara. U: Lučin, B. & Tomasović, M. (ur.) Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti. Split, Književni krug Split, str. 329-351.
@inbook{inbook, author = {\v{S}undali\'{c}, Z.}, year = {2006}, pages = {329-351}, keywords = {Petrarchism, mannerism, Marin Gazarovi\'{c}, Murat the Pirate, genre affiliation}, isbn = {953-163-266-9}, title = {How to Read Gazarovi\'{c}'s Murat the Pirate}, keyword = {Petrarchism, mannerism, Marin Gazarovi\'{c}, Murat the Pirate, genre affiliation}, publisher = {Knji\v{z}evni krug Split}, publisherplace = {Split} }