Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 315646

Dječja agresivnost: što pokazuju rezultati istraživanja provedenih u našoj zemlji?


Keresteš, Gordana
Dječja agresivnost: što pokazuju rezultati istraživanja provedenih u našoj zemlji? // Psihologija i nasilje u suvremenom društvu / Kolesarić, Vladimir (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, 2007. str. 33-43 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Dječja agresivnost: što pokazuju rezultati istraživanja provedenih u našoj zemlji?
(Children's aggression: What do the results of research conducted in our country tell us?)

Autori
Keresteš, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Psihologija i nasilje u suvremenom društvu / Kolesarić, Vladimir - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, 2007, 33-43

ISBN
978-853-6456-78-9

Skup
Psihologija nasilja i zlostavljanja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 30.11.-01.12.2006.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dječje agresivno ponašanje; činitelji razvoja agresivnog ponašanja; praktične implikacije rezultata istraživanja; rana prevencija agresivnosti
(Children's aggressive behavior; factors that influence development of aggression; practical implications of research results; early prevention of aggression)

Sažetak
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako su agresivnost i nasilje u dječjoj dobi prediktivni za agresiju i nasilje u odrasloj dobi. Stoga su, dugoročno gledano, programi rane prevencije najučinkovitiji način smanjivanja i suzbijanja agresije i nasilja. Nužan preduvjet kreiranja uspješnih ranih prevencija jest dobro poznavanje dječje agresivnosti i činitelja povezanih s razvojem agresije. Iako su u svijetu provedena brojna istraživanja dječjeg agresivnog i nasilničkog ponašanja, njihovi rezultati ne mogu se izravno primijeniti u našoj zemlji i poslužiti kao temelj za planiranje mjera usmjerenih na smanjivanje i suzbijanje agresije i nasilja, jer kulturalni činitelji i specifičnosti imaju važan utjecaj na razvoj i manifestaciju agresije i nasilja. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja agresivnog ponašanja djece iz naše zemlje i nekih činitelja povezanih s razvojem agresivnosti. Prikazana istraživanja bavila su se sljedećim pitanjima: (1) vrstama dječjeg agresivnog ponašanja koje razlikuju odrasli i sama djeca ; (2) stavovima i reakcijama djece i odraslih (učitelja) na različite vrste dječjeg agresivnog ponašanja ; (3) spolnim razlikama u dječjoj agresivnosti ; (4) odnosom između agresivnog i prosocijalnog ponašanja ; (5) povezanosti roditeljskih odgojnih postupaka i dječje agresivnosti ; (6) utjecajem rata na dječju agresivnost i (7) mjerama dječjeg agresivnog ponašanja. Poseban naglasak u radu stavljen je na praktične implikacije dobivenih rezultata, s ciljem da se doprinese stvaranju empirijskih temelja za kreiranje programa rane prevencije agresije, nasilja i zlostavljanja u našoj zemlji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Gordana Keresteš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Gordana Keresteš, (180331)