Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o nastavku arheoloških istraživanja nalazišta Torčec – Prečno Pole I, u razdoblju od 18. do 20. srpnja 2007. godine (CROSBI ID 760606)

Druge vrste radova | izvještaj

Sekelj Ivančan Tajana Izvješće o nastavku arheoloških istraživanja nalazišta Torčec – Prečno Pole I, u razdoblju od 18. do 20. srpnja 2007. godine // Institut za arheologiju u Zagrebu. 2007.

Podaci o odgovornosti

Sekelj Ivančan Tajana

hrvatski

Izvješće o nastavku arheoloških istraživanja nalazišta Torčec – Prečno Pole I, u razdoblju od 18. do 20. srpnja 2007. godine

Dosadašnjim arheološkim iskopavanjima tijekom 2005. godini ukupno je evidentirano 12 većih kulturnih cjelina, ostataka objekata od kojih je jedan imao ognjište čvršće strukture, zatim nekoliko ukopa stupova, jedan grob s ukopom pokojnika iz druge polovice 8. stoljeća te jedan recentni rov. Provedenim arheološkim iskopavanjima u 2006. godini ukupno je evidentirano 8 kulturnih cjelina. Jedna od njih, najočuvanija, bila je kvadratičnog oblika, s ognjištem u jugozapadnom dijelu. Osim ove kuće pronađena su dva okrugla vatrišta smještena na otvorenom, u blizini jednog od slabo očuvanih objekata čiji su ostaci evidentirani u debljini od svega nekoliko centimetara. Nastavkom istraživanja u 2007. godini, u sondi koja se pruža južno od iskopa iz 2005. godine, evidentirane su samo dvije kulturne cjeline. Radi se o okruglastom ognjištu izvan objekta i ostatku, vjerojatno, kvadratičnog objekta. Veoma velika površina otvorena ove godine od 208 m&sup2 ; , na kojoj nije bilo arheoloških nalaza navodi na zaključak da se srednjovjekovno naselje prostiralo uz sam južni rub meandra tako da bi se u nastavku iskopavanja sonde trebale postaviti uz stari isušeni rukavac Drave. Odabir položaja za naselje, uz stare meandre i riječna korita te kvadratični oblik objekta, uklapaju se u sliku poznatu u okolnim zemljama jugoistočne Europe. Vjerojatno se u slučaju nalazišta Prečno Pole I u Torčecu radi o kratkotrajnom boravljenju ranosrednjovjekovnog stanovništva na određenom položaju koji su napuštali, najučestalije radi stalnih poplava rijeke, i vraćali se te nastanjivali u neposrednoj blizini.

Torčec-Prečno Pole I; arheološko istraživanje; naselje; rani srednji vijek

nije evidentirano

engleski

Report on Archaeological Excavation of Torčec - Prečno Pole I from 18th to 20th July 2007

nije evidentirano

Torčec - Prečno Pole I; Archaeological Ecxavation; Settlement; Early Middle Ages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju u Zagrebu

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Teologija