Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prvi napad anglo-američkih zrakoplova na Zagreb (CROSBI ID 760600)

Druge vrste radova | ostalo

Karakaš Obradov, Marica Prvi napad anglo-američkih zrakoplova na Zagreb // Željko Demo, Opatovina. Tragovi povijesti izgubljeni u sadašnjosti. 2007.

Podaci o odgovornosti

Karakaš Obradov, Marica

hrvatski

Prvi napad anglo-američkih zrakoplova na Zagreb

U prilogu je obrađen prvi napad anglo-američkog zrakoplovstva na Zagreb 22. veljače 1944. U napadu je bačeno više od 210 bombi, a poginulo je 67 osoba dok je 101 osoba ranjena. U potpunosti su srušene 72 kuće, a teško oštećeno 155, te je stoga oko 860 osoba ostalo bez "krova nad glavom". U ovom napadu teško su stradala dva samostana, Dominikanski na Borongaju i Franjevački na Kaptolu.

Drugi svjetski rat; saveznička bombardiranja; ljudski gubici; materijalna šteta; Zagreb

Prilog je objavljen u katalogu izložbe koja je pokazala javnosti rezultate arheoloških iskopavanja pred crkvom svetog Franje u Zagrebu 2002. koja su između ostalog potaknuta i zapisima redovnika koji su zamijetili zanimljiv arheološki materijal u krateru bombe koja je pala u blizinu samostana 22. veljače 1944.

engleski

The firs alied attacks on Zagreb

nije evidentirano

Second World War; allied air bombing; human losses; material damages; Zagreb

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Željko Demo, Opatovina. Tragovi povijesti izgubljeni u sadašnjosti

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest