Selekcija Saccharomyces sensu stricto izoliranih s Traminca mirisavog u laboratorijskim uvjetima (CROSBI ID 347843)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dujmović, Dora
Orlić, Sandi
hrvatski
Selekcija Saccharomyces sensu stricto izoliranih s Traminca mirisavog u laboratorijskim uvjetima
Cilj ovo rada bila je selekcija autohtonih sojeva kvasaca s ciljem poboljšanja kakvoće vina. Ukupno 35 autohtonih sojeva koji pripadaju skupini Saccharomyces sensu stricto izolirano je s kultivara Traminac mirisavi iz Iločkog vinogroja. Nakon provedene mikrofermentacije određena je koncentracija alkohola i hlapivih kiselina u dobivenim vinima te mogućnost sinteze enzima pektinaze i ß-glukozidaze, sinteze sumporovodika, te killer karakter kod izdvojenih sojeva kvasaca. Rezultatima selekcije bilo je moguće izdvojiti sojeve RO 1344, RO 1351 i RO 1364 koje bi trebalo ispitati u midifermentacijama.
kvasci; selekcija
nije evidentirano
engleski
Selection of Saccharomyces sensu stricto isolated from Traminer at laboratory scale
nije evidentirano
yeast; selction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
17.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb