Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta (CROSBI ID 34750)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Rittig-Beljak, Nives
hrvatski
Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta
Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko-rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz 1. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karatker. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevnici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.
puh ; regionalni specijalitet
nije evidentirano
engleski
A dormouse - from catching it towards creating a regional specialty
nije evidentirano
dormouse ; regional specialty
nije evidentirano
Podaci o prilogu
333-351.
objavljeno
Podaci o knjizi
Kulturni bestijarij
Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada
2007.
978-953-6020-36-2