Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta (CROSBI ID 34750)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Rittig-Beljak, Nives Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta // Kulturni bestijarij / Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš (ur.). Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2007. str. 333-351

Podaci o odgovornosti

Rittig-Beljak, Nives

hrvatski

Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta

Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko-rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz 1. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karatker. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevnici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.

puh ; regionalni specijalitet

nije evidentirano

engleski

A dormouse - from catching it towards creating a regional specialty

nije evidentirano

dormouse ; regional specialty

nije evidentirano

Podaci o prilogu

333-351.

objavljeno

Podaci o knjizi

Kulturni bestijarij

Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš

Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada

2007.

978-953-6020-36-2

Povezanost rada

Etnologija i antropologija